28. ožujka 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

GD Žito-Osijek protiv pretilosti: Besplatni treninzi za srednjoškolce!

4 min read
Besplatni treninzi za osječke srednjoškolce bit će organizirani u listopadu kroz 4 termina u dvorani Sokol Centar (Kralja Zvonimira 5, Osijek)

Nedavno dostupna istraživanja otkrila su, ili bolje rečeno potvrdila, poraznu statistiku – Hrvatska je u samom vrhu zemalja Europske unije po broju pretilih osoba! Naime, problem ima dvoje od troje odraslih Hrvata – sve brže živimo, ne vježbamo, loše jedemo. Na pragu te porazne statistike nalaze se i hrvatski i osječki srednjoškolci, koji uz svoj jedan sat nastave Tjelesne i zdravstvene kulture tjedno, gotovo uopće ne pridaju pažnju sportskoj rekreaciji. Navedenim problemom upravo u 2021. godini počelo se baviti Gimnastičko društvo Osijek – Žito kroz projekt „Promocija zdravlja kroz bavljenje sportskom rekreacijom među srednjoškolcima s područja grada Osijeka“ financiranog od strane Osječko-baranjske županije kroz Javni poziv za financiranje programa i projekata udruga od interesa za opće dobro – javlja priopćenjem GD Osijek Žito i nastavlja…

Cilj projekta je, osim uvodnog istivanja mijenja srednjoškolaca s područja Županije, kroz niz besplatnih treninga animirati osječke srednjoškolce da se okušaju u programima treniranja koji se nude u Sokol Centru i na taj način sport učine dijelom svojih redovnih vannastavnih aktivnosti.

– Shvativši da smo kao klub prepoznati u širim regionalnim okvirima kao mjesto rekreacije djece vrtićke i školske dobi, odlučili smo intenzivno se pozabaviti problematikom velike neaktivnosti srednjoškolske populacije – naime, istraživanje koje smo proveli u lipnju ove godine na 300-njak srednjoškolaca pokazalo je da čak 73% srednjoškolaca dolazi u školu autobusom/autom, a tek preostalih 27% pješice, biciklom ili rolama. Kao glavne razloge zbog kojih se ne bave sportom odgovorili su da ne znaju što bi trenirali, ne zanima ih sport ili nemaju vremena. S druge strane, oni koji sportsku rekreaciju uvrštavaju u svoje redovne vannastavne aktivnosti kao razloge bavljenja istima naveli su da jednostavno vole trenirati, prepoznaju zdravstveni benefiti bavljenja sportom, ali i njegov pozitivan učinak na fizički izgled – rekla je Ivana Maltašić, ispred GD Osijek – Žito.

Projekt kojim je GD Osijek – Žito odlučilo promovirati srednjoškolsku rekreaciju prepoznala je Osječko – baranjska županija, osnivač srednjih škola s područja naše Županije.

– Zahvaljujemo Gimnastičkom društvo Osijek – Žito na inicijativi i promišljanju o približavanju sportske rekreacije svim skupinama društva. Njihov sjajan rad s djecom, a unazad par zadnjih godina i sa odraslim rekreativcima i osobama zrelije životne dobi, daje nam za pravo vjerovati da će i ovaj projekt zaživjeti i polučiti uspjehe. Iznimno je važno ovakvim inicijativama potaknuti mlade o promišljanju o vlastitom zdravlju jer redovito bavljenje sportom daje priliku za izgradnju karaktera mlade osobe na način da on ili ona u kasnijoj dobi postanu uspješni i produktivni članovi društva, što je obveza i odgovornost svih nas. Županija itekako promišlja o važnosti rekreacije svih dobnih skupina građanstva zbog čeka smo i povećali izdvajanja za sport, a podržavajući ovakve inicijative dajemo vjetar u leđa i podršku svima onima koji su spremni uhvatiti se u koštac s ovim velikim problemom – nastavila je Tatjana Roth, pročelnica Upravnog odjela za turizam, kulturu i sport Osječko – baranjske županije.

Iako je svoj život od najranije dobi usmjerio sportu i ostavrenju vrhunskih rezultata, Robert Seligman, hrvatski reprezentativac i europski viceprvak na konju s hvataljkama, itekako se sjeća svojih srednjoškolskih dana i povremene nemotiviranosti za bavljenje sportom. Ipak, fokus na krajnji cilj uvijek je na kraju bio presudan za povratak na treninge.

– Uistinu sam sretan i ponosan što sam građanin grada Osijeka i Osječko – baranjske županije koja svake godine sve više sredstava izdvajaju za vrhunski, ali i rekreativni sport. I ja sam poput tipičnog srednjoškolca s vremena na vrijeme imao problem s dolaskom na treninge iako sam već tada bio prepoznat kao vrhunski gimnastičar tako da mogu razumijeti današnje mlade. Nadam se da će naši srednjoškolci prepoznati ovu inicijativu mog kluba, doći na probne treninge u Sokol Centar i početi se živjeti aktivnije i zdravije – kazao je Seligman.

Besplatni treninzi za osječke srednjoškolce bit će organizirani u listopadu kroz 4 termina u dvorani Sokol Centar (Kralja Zvonimira 5, Osijek) i to:

  • 5. listopada 2021. godine (utorak) – 20h
  • 8. listopada 2021. godine (petka) – 20h
  • 12. listopada 2021. godine (utorak) – 20h
  • 15. listopada 2021. godine (petak) – 20h

Sve zainteresirane srednjoškolce pozivamo da se prijave putem obrasca koji se nalazi na sljedećem linku: https://bit.ly/rekreacija-za-srednjoskolce Više informacija o treninzima može se dobiti na: 099 5364 753 (poziv / SMS / Viber / WhatsApp) – zaključuje se u priopćenju.

Foto: GD Žito-Osijek

Facebook Comments