14. srpnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Iz Osijeka do BiH ‘bez skretanja’! Otvara se Svilaj! Koridor Vc spojio prvu zemlju!

2 min read
Most je širok 29 i dug 660 metara. Ima tri vozna traka. Završen je lane, ali se čekao granični prijelaz. Hrvatska je od 171 mil. kuna vrijednosti mosta platila oko 86, ali je 58% dala EU.

Koridor Vc spojio je prvu susjednu zemlju, BiH. Predsjednik Vlade Andrej Plenković, zajedno s predsjedavajućim Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoranom Tegletijom i predsjednicom Europske komisije Ursulom von der Leyen, sudjelovat će danas na svečanosti otvorenja mosta Svilaj, u Svilaju u Bosni i Hercegovini. Bit će ujuedno otvoren i novi granični prijelaz, a što će značiti da se autocestom Slavonikom može bez skretanja do BiH.

Most je širok 29 i dug 660 metara. Ima tri vozna traka. Završen je lane, ali se čekao granični prijelaz. Hrvatska je od 171 mil. kuna vrijednosti mosta platila oko 86, ali je 58% dala EU.

Sada je ostalo koridor Vc spojiti sa sjevernim susjedima, Mađarskom. To se očekuje ’24. godine.

Foto: Google Street View (screenshot)

UPDATE: PRIOPĆENJE VLADE

Danas je u promet pušten novi granični prijelaz Svilaj (sa strane Republike Hrvatske) – Donji Svilaj (sa strane Bosne i Hercegovine). Radovi na izgradnji graničnog prijelaza, mosta i pristupnih cesta s hrvatske strane završeni su još u prvoj polovini 2020. godine, a nakon završetka radova na strani Bosne i Hercegovine, u rujnu ove godine stekli su se uvjeti za puštanje u promet. Radi se o modernom graničnom prijelazu s ukupno deset ulazno/izlaznih prometnih traka za putnički promet te četiri prometne trake za teretni promet, koji infrastrukturno zadovoljava visoke schengenske standarde.
 
Navedeno otvorenje, od iznimne je važnosti za hrvatske i  građane Bosne i Hercegovine s obje strane rijeke Save te predstavlja značajan doprinos jačanju prekogranične i prometne povezanosti dviju susjednih zemalja.
 
Granični prijelaz nalazi se na strateški važnom međunarodnom pravcu, odnosno paneuropskom cestovnom koridoru VC koji povezuje Budimpeštu preko Osijeka i Sarajeva i u konačnici važnom hrvatskom lukom, lukom Ploče. Time će se dodatno ojačati i prometna povezanost zemalja sjevera Europe s Jadranom, kao i zemljama jugoistočne Europe, a predstavlja i važan segment cestovnog prometnog pravca u istočnom dijelu Hrvatske.
 
Dodatno, otvaranjem navedenog graničnog prijelaza, rasteretit će se susjedni granični prijelazi, prvenstveno Slavonski Šamac i Slavonski Brod koji se nalazi gotovo u samom središtu grada što bi trebalo poboljšati i kvalitetu života stanovnika Slavonskog Broda i djelomično riješiti prometne gužve u ljetnim mjesecima.
 
U početku će granični prijelaz biti namijenjen samo za promet putnika, a kada se steknu uvjeti za prekogranični promet roba na BiH strani, biti će otvoren i za robni promet.

Facebook Comments