29. ožujka 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

FOTO Spektakularne fotografije vukovarske Ade! Je li nadmašila sprud u Osijeku?

2 min read
- Ne pamtim da je ovako bio nizak vodostaj i da se tako otkrilo korito. Jednostavno sam morao otići to fotografirati. Drago mi je da se ljudima sviđaju fotografije. Jer, Ada je prekrasna uvijek, a ovo je poseban doživljaj - kazao je telefonski za OsijekExpress.com Marko Došen.

Vukovarac i snimatelj dronom Marko Došen načinio je niz spektakularnih fotografija i video snimaka vukovarske Ade, a u uvjetima vrlo niskom vodostaja Dunava, ‘ulovivši’ fenomen kakav se dogodio i u Osijeku, otkrivanjem spruda nedaleko željezničkog mosta, kod Podravlja. Vukovarska Ada otkrila je također nestvarnu površinu korita Dunava, ‘lopte pijeska’ nalik oblacima. I gotovo da se ne možemo odlučiti je li ljepši osječki sprud ili vukovarska Ada…

– Ne pamtim da je ovako bio nizak vodostaj i da se tako otkrilo korito. Jednostavno sam morao otići to fotografirati. Drago mi je da se ljudima sviđaju fotografije. Jer, Ada je prekrasna uvijek, a ovo je poseban doživljaj – kazao je telefonski za OsijekExpress.com Marko Došen.

Fotografije su nastale iz zraka jučer. U tom trenutku vodostaj Dunava kod Vukovara bio je između 80 i 90 centimetara, a danas je nastavio još padati, do trenutnih 59. Razumjevanja radi, daleko je to od najniže vrijednosti ikada, a koju zacijelo nema tko živ pamtiti, jer bila je 1909. godine i iznosila -110 centimetara. Nizak vodostaj ponovio se 2003. godine, kao i kada je Drava u Osijeku zabilježila najnižu vrijednost, a Dunav kod Vukovara tada je bio -48.

Inače, Dunav za pripremno stanje obrane od poplava mora dosegnuti 530 centimetara, za redovne mjere 580, za izvanredne 630, a za izvanredno stanje 680. Najviši ikada bio je ’65. godine, kada i Drava u Osijeku, iznosivši tada 769 centimetara. Ovo danas je dakle gotovo 7 metara ispod maksimuma i oko 2 metra od minimuma.

Usput, Drava kod Osijeka ponovno je u padu, sada na oko -120 centimetara, ‘plus-minus’, a što znači da je sprud kod Podravlja ponovno vidljiv kao i prije nekoliko dana.

Obzirom da sutra kreću kiše, tko zna kada ćemo ovo opet vidjeti…

Foto: Marko Došen (Vukovar) & OsijekExpress.com (Osijek)

FOTO – VUKOVAR, ADA (Marko Došen)

FOTO – OSIJEK, SPRUD (OsijekExpress.com, arhiva)

Facebook Comments