15. srpnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Na tržnici prodavačima podijeljeno 100 spremnika za biootpad!

2 min read
Direktor Unikoma Mario Turalija napomenuo je kako će se ovim potezom povećati i udio reciklaže otpada kroz godinu, koji je trenutačno na razini od 38 posto.

Velike količine biootpada koje svakodnevno nastaju na glavnoj tržnici u Osijeku od danas će se izravno prevoziti u osječku kompostanu. Najavljeno je to prilikom današnjeg potpisivanja Ugovora o zbrinjavanju biootpada, kojega su u prisutnosti osječkog gradonačelnika Ivana Radića potpisali direktorica Tržnice Osijek Ivana Davidović i direktor Unikoma Mario Turalija – javlja priopćenjem Grad Osijek i nastavlja…

Bila je to ujedno i prigoda za podsjetiti na uspješnost Grada Osijeka u gospodarenju otpadom te na činjenicu da je upravo Osijek u tom području predvodnik među velikim gradovima u Hrvatskoj.

– Osijek je prvi u Hrvatskoj donio plan gospodarenja otpadom i prvi uspostavio sustav odvajanja otpada na kućnome pragu. Uspješno smo sanirali odlagališta otpada Filipovica i Nemetin, a u tijeku je i sanacija onoga u Sarvašu. Izgradili smo tri reciklažna dvorišta, u tijeku je izgradnja četvrtog, a u pogonu je i jedno mobilno dvorište. Uz to, imamo i odlagalište za građevinski otpad, iako kao jedinica lokalne samouprave to nismo dužni, a kontinuirano se radi i na edukaciji građana – istaknuo je gradonačelnik Radić, dodajući kako je suradnja između gradskih poduzeća korak dalje u sustavu ekološki održivog sustava gospodarenja otpadom u Osijeku.

Tako je već danas, simbolično na Zeleni četvrtak, prodavačima na tržnici podijeljeno stotinu spremnika od 30 litara za prikupljanje voća i povrća koje više nije na prodaju. Prema riječima direktorice Tržnice Ivane Davidović, djelatnici Tržnice prikupljeni će otpad potom odlagati u spremnike od 1100 litara, a Unikom ga odvoziti u svoju kompostanu.

– To je jedan zatvoreni krug koji ima brojne benefite, od zaštite ljudskog zdravlja i okoliša, smanjenja troškova poslovanja Tržnice i smanjenja količine otpada na Lončarici Velikoj – dodao je Radić.

Direktor Unikoma Mario Turalija napomenuo je kako će se ovim potezom povećati i udio reciklaže otpada kroz godinu, koji je trenutačno na razini od 38 posto.

– Ovim tempom vjerujem da ćemo ostvariti postatak od 50 posto i ući u najviši vrh recikliranog otpada u odnosu na ostale gradove u Hrvatskoj. Trenutačna godišnja količina biootpada iznosi oko šest tisuća tona, a kroz ovakve projekte očekujemo da ćemo dosegnuti do osam tisuća. Krajnji cilj je doći do 12 tisuća tona biootpada te u bliskoj budućnosti izaći na tržište biootpada Republike Hrvatske kako bismo povećali udio tonaže i broj recikliranih sirovina – zaključio je Turalija, stoji na kraju priopćenja.

Foto: Grad Osijek

Facebook Comments