Pon. lis 18th, 2021

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Milanović, Anušić i Radić na obljetnici zrakoplovnog voda! PRH: …govoriti sa strahopoštovanjem!

4 min read
Povodom 30. obljetnice ustrojstva Samostalnog zrakoplovnog voda Osijek danas (9. listopada 2021. godine) na Sportsko-zračnoj luci Osijek - Čepin održana je prigodna svečanost na kojoj su se pripadnici ove jedinstvene ratne postrojbe prisjetili teških, ali ponosnih događanja iz Domovinskog rata, a posebna počast i hvala iskazana je poginulim hrvatskim zrakoplovcima - izvijestili su i iz Osječko-baranjske županije i nastavili...

– Oni koji su obranili Hrvatsku, obranili od nasrtaja, od divljačkog, ubilačkog napada, to su ti malobrojni ljudi. A ovi koji su letjeli u ovakvom avionu i na takvim letjelicama, e to je posebna sorta ljudi, prema kojima ne mogu govoriti nego sa strahopoštovanjem – izgovorio je predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović danas u Osijeku, a gdje je bio nan obilježavanju 30. obljetnice osnutka Samostalnog zrakoplovnog voda Osijek, onih dečki letača koji su isluženim Antonovima branili i obranili zemlju.

– Ovo je bilo užasno hrabro. Ljudi često zanemaruju činjenicu da u ratnim sukobima do najnovijeg doba najviše ginu letači, da je među njima najveći postotak poginulih. To trebamo znati i to trebamo ponavljati, ne zato da nam drugi ne bi pisali povijest. Mi znamo što je istina, znamo da je Hrvatsku obranilo, kada je bilo najteže, malo dobrih ljudi. To treba govoriti našoj djeci jer mi, a posebno vi koji ste bili s oružjem u ruci, mi to dobro znamo, a vi to znate još bolje. Ali oni koji su tu, koji tada nisu rođeni, koji odrastaju, koji žele i nadam se da hoće ostati u našoj državi, koji je žele graditi, to je pitanje časti i kulture srca, nas kao nacije, kao ljudi, kao građana, ako hoćete kao kršćana ili pripadnika bilo koje druge vjere – zaključio je Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske, stoji i u priopćenju Ureda predsjednika.

Povodom 30. obljetnice ustrojstva Samostalnog zrakoplovnog voda Osijek danas (9. listopada 2021. godine) na Sportsko-zračnoj luci Osijek – Čepin održana je prigodna svečanost na kojoj su se pripadnici ove jedinstvene ratne postrojbe prisjetili teških, ali ponosnih događanja iz Domovinskog rata, a posebna počast i hvala iskazana je poginulim hrvatskim zrakoplovcima – izvijestili su i iz Osječko-baranjske županije i nastavili…

Naime, najmodernijim reketnim sustavom pripadnici agresorske Jugo-armije 2. prosinca 1991. godine pogodili su avion Antonov An-2 u kojem su poginuli osnivač voda Marko Živković, drugi pilot Mirko Vukušić te padobranci Ante Plazibat i Rade Griva. Do tada su, u nešto manje od dva mjeseca, hrabri hrvatski letači obavili 35 borbenih letova tijekom kojih je izbačeno 68 bombi i 17 sanduka s dvije tone pomoći za Vukovar. Sa sportskim i poljoprivrednim zrakoplovima među prvima su se uključili u obranu, a tijekom opsade Vukovara 1991. godine vod je napadao neprijatelje improviziranim, tzv. bojler-bombama, a gradu je dostavljao opremu i medicinsku pomoć. Pripadnici ovog Voda iskazali su se i nakon te tragedije nizom hrabrih, ratnih i humanitarnih akcija i aktivnosti.

Danas su stoga uz spomen obilježje “Krilo” na ulazu u Sportsko-zračnu luku vijence položili i upalili svijeće članovi obitelji poginulih pripadnika te sami pripadnici ove postrojbe, predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović, župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić, gradonačelnik Osijeka Ivan Radić, predstavnici Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, Ministarstva obrane, Ministarstva hrvatskih branitelja, Aerokluba Osijek te udruga iz Domovinskog rata. Nazočne je pozdravio Marin Kordić, predsjednik Aerokluba “Osijek”, dok je Željko Radoš govorio o ratnom putu, hrabrosti, znanju i odvažnosti pripadnika Samostalnog zrakoplovnog voda. Župan Ivan Anušić izrazio je najdublje poštovanje prema žrtvi pripadnika Samostalnog zrakoplovnog voda tijekom Domovinskog rata.

– Moram priznati da nisam do sada bio svjestan koliko su ratni zadaci Samostalnog zrakoplovnog voda 1991. godine bili sveobuhvatni, hrabri, odvažni i sustavno planirani čime su njegovi pripadnici značajno doprinijeli obrani Vukovara, ali i cijele Hrvatske. Siguran sam da mnoge od tih priča ne znaju ni dionici tog vremena kao ni mlađe generacije zbog čega je važno pronaći način da se istina o obrani domovine i hrabrim ljudima poput četvorice poginulih letača, nikada ne zaboravi. Njihova nevjerojatna hrabrost i lucidnost u iznimno teškim uvjetima noćnog leta i bez navigacije zaslužuju najveće poštovanje i divljenje jer je ovo jedini vod koji se, na taj način, te 1991. godine stavio na raspolaganje u obrani domovine – kazao je župan Anušić.

Gradonačelnik Grada Osijeka Ivan Radić izrazio je u ime Grada najdublju sućut, zahvalnost i poštovanje obiteljima poginulih letača.

– Domovinski rat iznjedrio je brojne heroje koji su nas svojom žrtvom zadužili, ali i zauzeli posebna mjesta u našim sjećanjima. Četvorica poginulih pripadnika voda u prvim su danima agresije na Hrvatsku odigrali presudnu ulogu u stvaranju hrvatskih zrakoplovnih postrojbi. Izvršavali su letove u avionima koji nisu bili namijenjeni borbenim aktivnostima i u njima obavili više od 30 humanitarnih i borbenih letova za tada okupirani Vukovar. Njihova su imena ostavila neizbrisiv trag u našim sjećanjima, a na ovaj način svake godine čuvamo uspomenu na njihovu hrabrost, žrtvu i nevjerojatna postignuća – istaknuo je Radić, dodaje se u priopćenju OBŽ.

Foto: OBŽ (screenshot)

Facebook Comments