Pon. lis 18th, 2021

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Sastanak Tramišak, Butković, Anušić, Radić… 7,6 milijardi kuna za OBŽ, najviše za promet!

2 min read
- Operativno smo prošli najvažnije teme koje se tiču mog ministarstva. Ukupna prometna ulaganja u ovom trenutku u cijeloj RH su preko 25 milijardi kuna... - kazao je među ostalim ministar Oleg Butković, najavljujući produbljivanje korita Drave, a radi plovnosti, što će uključiti i radove u osječkoj luci.

Župan Ivan Anušić, zajedno s gradonačelnikom Osijeka Ivanom Radićem, održao je danas radni sastanak s ministrom mora, prometa i infrastrukture Olegom Butkovićem i ministricom regionalnog razvoja i fondova EU Natašom Tramišak. Sastanak, kojem su nazočili i predsjednici uprave Hrvatskih cesta, Hrvatskih autocesta i HŽ Infrastrukture, direktor Zraćne luke Osijek, a što je jasan pokazatelj o temama razgovora ministara s predstavnicima vlasti, zaključen je pregledom koridora Vc, izgradnje autoceste prema Mađarskoj.

– Izgradnja koridora Vc, linijski prijevoz putnika, sufinancirani prijevoz školaraca vlakom, a kojeg sufinanciramo u potpunosti uz HŽ, obnova kolodvora, koji je u srednjoj fazi uređenja…, to je jedna tema današnjeg sastanka, a govorili smo i o obnovi željezničkih stajališta u Osijeku. Neka ćemo izgraditi, neka obnoviti, a nakon ‘snimanja situacije’. Nadalje, govorili smo o podvožnjaku, izvođač je odabran i krećemo s izgradnjom uskoro. To je projekt važan za eliminaciju gužve na ulazu u Osijek, a o čemu će govoriti i gradonačelnik… Revitalizacija Zračne luke Osijek je također važna tema. Bit će na raspolaganju 40 milijuna kuna za obnovu putničkog terminala, a kako bi bila konkurentnija. Modernizacija zračne luke uključuje puno više, a tada se vrijednost penje do 400 milijuna kuna… – kazao je župan Ivan Anušić.

– Modernizacija tramvajske infrastrukture od 267 milijuna kuna trenutno je najvažniji projekt u Osijeku. Taj projekt ide svojom dinamikom. Kreće realizacija 23 stajališta, obnova 9 i pol kilometara pruge… Podvožnjak? Samo ću dodati na rečeno kako je odabrana najniža ponuda od 54 milijuna kuna i mogu reći da će do konca ’23. godine podvožnjak biti gotov… – nastavio je i gradonačelnik Osijeka Ivan Radić.

– Održali smo visoko kvalitetan sastanak. Ono što je važno jest da je ukupna vrijednost projekata u OBŽ, iz europskih sredstava, 7,6 milijardi kuna. Najveći dio je prometna infrastruktura… – dometnula je ministrica Nataša Tramišak, naglašavajući razvojnu komponentu Slavonije i Baranje kroz podizanje razine prometne povezanosti, nastavljajući kako se razgovaralo i o novim projektima do ’27. godine.

– Operativno smo prošli najvažnije teme koje se tiču mog ministarstva. Ukupna prometna ulaganja u ovom trenutku u cijeloj RH su preko 25 milijardi kuna… – kazao je među ostalim ministar Oleg Butković, najavljujući produbljivanje korita Drave, a radi plovnosti, što će uključiti i radove u osječkoj luci.

Foto: OBŽ (screenshot)

Facebook Comments