29. ožujka 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

1,4 mil. kuna za pomoć starijima u riziku od siromaštva! Radić: Ova uprava je socijalno osjetljiva

3 min read
Osim zaštite od siromaštva, kao prioritet Grada Osijeka istaknuto je i uključivanje građana treće životne dobi u društveni život zajednice.

Umirovljenicima čiji su ukupni mjesečni prosječni prihodi u zadnja tri mjeseca niži od utvrđenog prihodovnog cenzusa, Grad Osijek će za listopad, studeni i prosinac isplatiti novčanu pomoć u iznosu od 300 kuna. Novost u okviru ove mjere je povećanje cenzusa za ostvarivanje pomoći, a Grad će usto i samcima starijima od 55 godina koji su radno nesposobni ili dugotrajno nezaposleni jednokratno isplatiti pomoć od 800 kuna.

Kako je pojasnio gradonačelnik Radić na današnjoj konferenciji za novinare, mirovine se dva puta godišnje usklađuju s kretanjem plaća i životnih troškova, no umirovljenici s najnižim mirovinama najmanje osjete to povećanje.

– Da bismo ublažili taj problem i obuhvatili što veći broj umirovljenika ovom mjerom, a u skladu s proračunskim mogućnostima, povećali smo prihodovni cenzus za ostvarivanje ove pomoći za 300 kuna, za što smo u proračunu osigurali 1,2 milijuna kuna – rekao je gradonačelnik Radić. Dodao je kako je dodatnih 250 tisuća kuna osigurano za pomoć samcima koji primaju naknadu za troškove stanovanja i kojima je socijalna pomoć jedini prihod.

– Ova gradska uprava je socijalno osjetljiva, prepoznajemo probleme i pomažemo onima kojima je pomoć najpotrebnija. Nastavit ćemo voditi socijalno uravnoteženu i odgovornu politiku te inzistirati na mjerama koje će sve većem broju starijih sugrađana osigurati dostojanstven život. To se prije svega odnosi na razvoj gospodarstva – poručio je Radić.

Potpredsjednik Gradskog vijeća Drago Šerić rekao je kako će nakon ovih izmjena novčanu pomoć moći ostvariti umirovljenik koji živi sam i čiji je ukupni mjesečni prihod u zadnja tri mjeseca niži od 1700 kuna, umjesto dosadašnjeg iznosa od 1400 kuna, kao i umirovljenik koji živi u kućanstvu i čiji je ukupni mjesečni prihod u zadnja tri mjeseca niži od 2700 kuna, umjesto dosadašnjih 2400 kuna.

– Onaj umirovljenik koji je dosad imao 1400 kuna mirovine, on je nakon zadnjeg usklađenja dobio svega 34,44 kune povišenja. Ocijenili smo da treba podići taj cenzus, predložili gradonačelniku i on je donio odluku da povećamo taj limit – istaknuo je Šerić i pozvao sve koji ispunjavanju uvjete da se jave i ostvare svoje pravo na pomoć.

Osim zaštite od siromaštva, kao prioritet Grada Osijeka istaknuto je i uključivanje građana treće životne dobi u društveni život zajednice.

– Organizacijom poludnevnih boravaka, tematskih radionica, zajedničkih izleta i sličnih aktivnosti nastojimo kod umirovljenika umanjiti osjećaj usamljenosti i izoliranosti. Zato kontinuirano razvijamo mrežu dnevnih boravaka, u funkciji su već dnevni boravci u Gornjem i Donjem gradu, a otvorenje onog u Višnjevcu očekujemo do kraja ove godine – najavio je Radić.

Na konferenciji za novinare sudjelovao je i Romano Kristić, pročelnik Upravnog odjela za socijalnu skrb, umirovljenike i zdravstvo, koji je istaknuo da se socijalna osjetljivost Grada vidi iz kontinuiranog porasta izdavanja sredstava iz proračuna.

– Zbog povećanja broja zaposlenih i povećanja plaća te zbog zaustavljenog iseljavanja, smanjen je i broj korisnika osnovnih prava u sustavu socijalne skrbi. Bez obzira na takve trendove u Osijeku, Grad ima 24 vrste prava i pomoći u sustavu socijalne skrbi, iako su zakonom definirana četiri. Socijalni standard je ovdje 10 puta veći od onog koji zakon propisuje – zaključio je Kristić.

Tekst i foto: Grad Osijek

Facebook Comments