Ned. stu 28th, 2021

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Američki institut ublažio prognoze!? Ali, pišu da će do 1. prosinca u RH umrijeti još 900 ljudi!?

2 min read
To bi sada značilo kako se očekuje da u sljedećih 45 dana umre još oko 900 osoba, točnije 869. To pretpostavlja prosjek smrti od oko 19 dnevno.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 426.613 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 8.877 preminulo… – dio je današnjeg priopćenja Stožera Civilne zaštite, a uz informaciju kako je u zadnja 24 sata umrlo 15 osoba. Koliko je to ‘daleko’ od procjene Američkog instituta iz Washingtona, a iz rujna ’21. godine?

IMHE, odnosno Američki neovisni institut za metriku i procjene u zdravstvu, na svojim je mrežnim stranicama koncem kolovoza ’21., ususret 4. valu pandemije, objavio procjene kretanja pandemije u zemljama svijeta, svakako i u Hrvatskoj. Njihova je procjena tada bila kako bi do 1. prosinca u Hrvatskoj moglo biti ukupno 10.611 umrlih osoba, 2.293 osobe na tadašnji zbroj iz kolovoza. Svega nekoliko tjedana ranije objavili su i drugu projekciju, a koja je taj broj uvećala. Broj ukupno preminulih od koronavirusa u Hrvatskoj će, tvrdili su u rujnu ’21., sukladno tada najsvježijim projekcijama baziranima na podacima Svjetske zdravstvene organizacije, do 1. prosinca doći do 10.625 osoba.

Međutim, sada su te prognoze ipak ublažene, kao važeća projekcija prijavljenih slučajeva. Projekcija je 9.746 mogućih smrtnih ishoda do 1. prosinca, ali imaju i drugih projekcija, ovisno o primjeni kojih mjera, odnosno bolje i lošije opcije.

To bi sada značilo kako se očekuje da u sljedećih 45 dana umre još oko 900 osoba, točnije 869. To pretpostavlja prosjek smrti od oko 19 dnevno.

Inače, prognoze se temelje na aktualnim podacima Svjetske zdravstvene organizacije. Sve projekcije, broja zaraza, smrtnih ishoda, korištenja bolničkih kreveta i respiratora, kao i cijepljenja, distanciranja, nošenja maski, možete vidjeti na njihovim mrežnim stranicama.

Foto: Pixabay (ilustracija) & IMHE (screenshot)

Facebook Comments