29. ožujka 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Tužna i gnjevna!? Osječka književnica: “Oni tumaraju po grobljima i kradu anđelčiće…”

2 min read
Posebno je emotivna bila na Facebooku prije koji dan, opisujući kakvim pretpostavlja ljude koji se ne zaustavljaju u krađi u bilo kojem trenutku, korelirajući one koji kradu na grobljima s onima koji su spremni u svakom trenutku posegnuti za tuđim, čak i u najtužnijim trenucima. Za nju su to - posebno prljava smeća...

Ivana Šojat je književnica. Možda drugačije i osjeća, jače. A ima ‘tešku ruku na mastilu i peru’ kada podijeli tugu i ljutnju. Učini to onako kako bi možda i mi, ali nam manjka riječi.

Posebno je emotivna bila na Facebooku prije koji dan, opisujući kakvim pretpostavlja ljude koji se ne zaustavljaju u krađi u bilo kojem trenutku, korelirajući one koji kradu na grobljima s onima koji su spremni u svakom trenutku posegnuti za tuđim, čak i u najtužnijim trenucima. Za nju su to – posebno prljava smeća… A ‘okidač’ je bila krađa sitnih, ali emotivno dragocjenih predmeta s groba njezine bake.

– Postoje posebno prljava smeća od ljudi, kukavice koje se zapravo boje svakog i svega, koje izbjegavaju odmjeravanja snaga, koje nemaju nikakvih osobina, ni osobitih kvaliteta. Oni opstaju zato što misle da im drugi duguju omogućiti opstanak. To su oni koji su tijekom rata krali iz kuća na ničijoj zemlji, iz napuštenih domova, koji su noću s još neoštećenih automobila krali vjetrobranska stakla, pa ih prodavali. To su oni koji za poplava, požara ili potresa koriste paniku i gužvu, pa pljačkaju, oni koji na plažama vrebaju mobitele ili novce, koji nikada nisu morali voditi nikakve bitke da bi išta postigli jer nasrću na nebranjeno i prisvajaju si to kao svoje. Oni tumaraju po grobljima i kradu anđelčiće, žardinjere, cvijeće, svijeće koje uglavnom neće moći nigdje prodati, utrapiti, no tu svoju krađu doživljavaju valjda kao podvig – pisala je Šojat na Facebooku, otkrivajući potom ono čime se suočila…

– Baki Violeti već gotovo dvije godine na grob odnosim malene anđele. Za prošli rođendan sam joj odnijela ptičicu. Zato što je pjevala kao slavuj. Netko je nedavno s bakina groba ukrao sve. I kamenu žardinjeru koju je moja majka postavila i u nju posadila čuvarkuće. Netko je bezdušno odnio, sebi prisvojio sve naše sitne znakove ljubavi prema baki koja ispod grobne ploče leži i ne može se braniti… Postoje ljudska smeća, paraziti najgore vrste koji misle da imaju pravo na sve i da im nitko ne može ništa. Ta njihova jalova misao valjda je samo odraz činjenice da ih u podsvijesti ipak podbada spoznaja da su ništavni, bijedni i jalovi, da svijet zapravo postoji savršeno mimo njih – zaključuje.

Foto: Facebook (screenshot)

Facebook Comments