27. svibnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

FOTO Podijeljen prvi kompost na tržnici u Osijeku! Građani odmah htjeli i kupiti!

1 min read
Podsjetimo, na gornjogradskoj tržnici u Osijeku Radić i Unikom podijelili su OPG-ovcima spremnike, sada i prvu ‘rundu’ komposta...

Čak su i prolaznici danas na osječkoj tržnici pitali mogu li kupiti kompost osječkog Unikoma, a koje je gradska firma proizvela iz biootpada. Danas je naime, a nakon što je gradonačelnik Osijeka Ivan Radić, prije koji tjedna dijelio OPG-ovcima spremnike za prikupljanje biootpada, podijeljen prvi kompost. Na tržnicu u Osijeku stigli su danas pročelnik Igor Medić, direktor Unikoma Mario Turalija i direktorica Tržnice Ivana Davidović. Sa sobom su OPG-ovcima donijeli 150 vreća s po 15 kilograma komposta.

– Grad Osijek generira oko 30.000 tona otpada godišnje, a od čega je za reciklažu iskoristivo oko 14.000 tona. Količine su u pporastu, napose one biootpada. Njega ima oko 8.000 tona. A mi od toga možemo dobiti kroz 3-4 mjeseca čak 25% komposta. I da odgovorim na pitanje okupljenih građana, u perspektivi će to i biti za prodaju, ali o čemu će biti više riječi kasnije. To je plan – kazao je direktor Turalija.

Podsjetimo, na gornjogradskoj tržnici u Osijeku Radić i Unikom podijelili su OPG-ovcima spremnike, sada i prvu ‘rundu’ komposta, a kojeg su proizveli u vlastitoj kompostani, nakon prikupljanja odvojenog biootpada u kućanstvima i na tržnici.

Foto: Unikom (screenshot)

Facebook Comments