29. ožujka 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Panel rasprava: Imamo manifestacije, a sada i način kako mađarske turiste dovesti u OBŽ!

3 min read
Svi panelisti su se složili kako se mora pronaći i način premoštavanja jezične barijere. - Tu bi manjine s obje strane mogle puno više učiniti, jer malo se koriste manjinski mediji i važno je da vijesti iz Mađarske o nekim turističkim događanjima šaljemo i lokalnim medijima u Hrvatskoj. Posebno kada su u pitanju veći festivali moramo misliti na susjede – naglasio je Gyorffy.

OSIJEK- 22.10.2021., Filozofski fakultet, panel-diskusija "Uloga medija u promociji turisticke destinacije. Foto: Andrea Ilakovac

HeadOnEast, Advent u Osijeku,  mohačke Buše, Festival svjetla u Pečuhu ili gastro  festival Vražji kotao samo su dio velikih manifestacija koje bi trebale postati polazne točke u povezivanju Osijeka i  Osječko- baranjske županije s Pečuhom i mađarskom županijom Baranya u zajedničkom pozicioniranju ovog pograničnog područja na turističkoj karti Europe i to ne samo za goste iz udaljenih destinacija, već i za veću turističku razmjenu domaćih gostiju, jedan je od zaključaka  panel rasprave održane u petak u Osijeku koju je u okviru projekta „Manjine kao mostovi među zajednicama“ (INTERREG HUHR /1901/3.1.2/0092)  organizirala Turistička zajednica Osječko-baranjske županije.

Ovo je druga panel rasprava u okviru navedenog projekta, a za razliku od prve održane proljetos u Pečuhu, kada  se tražio odgovor o ulozi manjina kao mosta u premoštavanju jezičnih barijera između dva susjedna naroda, ovoga puta tema panela bila je uloga medija u promociji turističkih odredišta.

Cilj turističkih djelatnika s obje strane hrvatsko-mađarske granice i regije Baranja je povećati vidljivost svih turističkih događanja i destinacija što je bez uloge medija, posebice lokalnih, gotovo nemoguće, konstatirano je na ovoj  panel diskusiji  na kojoj su sudionici bili Mark Kinces, pročelnik Odjela za razvoj turizma u Gradu Pečuhu, Zoltan Gyorffy, urednik časopisa Pecsi Borozo, Igor Mikulić, dugogodišnji novinar i stručni suradnik u HGK, te Ivana Jurić, direktorica TZ-a Osječko –baranjske županije. Na panelu su naglašeni i prvi konkretni rezultati ovog projekta među kojima je i promocija turističkih događanja s obje strane granice putem lokalnih medija, ali i profili na društvenim mrežama pod nazivom HOP on Osijek/Pecs na kojemu je moguće naći dvojezične najave svih zanimljivih događanja i manifestacija s obje strane granice. Još jedan od rezultata projekta su prvi zakupi velikih oglasnih prostora na osječkom području za reklamiranje kulturnih događanja kao što je primjerice bio Festival svjetla u Pečuhu.

No, generalni zaključak ovog međunarodnog panela na temu turizma i društvene uloge manjina i uloge medija  je kako glavni put do povećanja broja turističkih noćenja s obje strane granice može biti samo kroz zajednički pristup kako međusobnom, tako i međunarodnom tržištu, jer kako naglašava Mark Kinces ovo područje ne može konkurirati sa sadržajima koje nude velike europske prijestolnice, ali zato može s fantastičnim biciklističkim stazama, vinskim stazama, etno turizmom i specifičnom prirodom i običajima, koji se mogu upakirati kao zajednički proizvod ovog područja Europe.

Svi panelisti su se složili kako se mora pronaći i način premoštavanja jezične barijere. – Tu bi manjine s obje strane mogle puno više učiniti, jer malo se koriste manjinski mediji i važno je da vijesti iz Mađarske o nekim turističkim događanjima šaljemo i lokalnim medijima u Hrvatskoj. Posebno kada su u pitanju veći festivali moramo misliti na susjede – naglasio je Gyorffy.

Sve većem povezivanju turističkih sadržaja ali i zbog sve većeg broja gostiju iz Mađarske važno je povećati vidljivost svega što se događa u ovom našem turistički natprosječno bogatom području, ocijenila je predsjednica TZ OBŽ Ivana Jurić i dodala da jezik možda jeste barijera ali da nam u tome najbolje mogu pomoći upravo  manjine s obje stane granice. Viši stručni suradnika u Hrvatskoj gospodarskoj komori ŽK Osijek Igor Mikulić istaknuo je iznimnu važnost lokalnih medija za razmjenu informacija jer provjerena, točna i konkretna informacija uvijek je vrjednija od onoga što se nudi na društvenim mrežama.

Tekst i foto: Deus Media (Andrea Ilakovac/GS, ustupljeno agenciji za objavu medija)

Facebook Comments