16. lipnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

dr. Šego (KBC Osijek): Kada dođemo do 1/3 respiratora za Covid, gasimo ‘hladni pogon’!

2 min read
KBC u Osijeku ima 87 respiratora. Ali, to su uređaji kojima se zbrinjavaju pacijenti svih odjela. Svaki teži operativni zahvat zahtjeva uređaj, kompleksniji postoperativni oporavci, jedinice intenzivnog liječenja...

Osječko-baranjska županija je jučer ‘zbrojila’ 343 nova slučaja zaraze virusom Sars-CoV-2, a iz 676 testiranih uzoraka. To je 50,73% zaraženih među testiranima. Za trajanja konferencije za novinstvo zamjenik ravnatelja KBC-a Osijek dr.sc. Krunoslav Šego dobio je informaciju o još dva pacijenta na respiratorima, jučer ukupno 19. U bolnicama je jučer u tom trenutku u OBŽ bilo 109 Covid pacijenata. I iako se uvodno njegovo izlaganje dotaknulo procijepljenosti Covid-19 pacijenata u bolnici, novinari su razgovor ‘odveli’ i prema kapacitetima, napose broju respiratora, ‘hladnom pogonu’, a kojeg KBC Osijek nastoji održati.

– Najveći dio tih bolesnika na respiratoru, od 75 do 90 posto, nisu cijepljeni protiv koronavirusa. Sada imamo veliki broj testiranih i pozitivnih osoba, a to će se za 10 do 20 dana odraziti na rad KBC-a… Naime, KBC je regionalni centar za Covid bolesnike, a naravno mora zbrinjavati i sve druge oboljele. Dinamika povećanja oboljelih je zadnjih dana „eksplodirala“, a bez prihvata pacijenata u našičkoj bolnici i suradnje s drugim bolnicama u Slavoniji i Baranji situacija bi bila neizdrživa za KBC – rekao je dr. Šego, dodajući kako je Respiracijski centar u Osijeku proširen za još 24 respiratora, jer očekuje se veći priljev oboljelih.

– Morate znati da ovo iziskuje velike napore infektologa i anesteziologa, ali i medicinskih sestara i tehničara, svakako i svih drugih zaposlenika bolnice, te brze reorganizacije… to posao čini još težim – nastavio je dr. Šego, a govoreći o svakom proširenju kapaciteta, s paralelnom namjerom očuvanja ‘hladnog pogona’.

KBC u Osijeku ima 87 respiratora. Ali, to su uređaji kojima se zbrinjavaju pacijenti svih odjela. Svaki teži operativni zahvat zahtjeva uređaj, kompleksniji postoperativni oporavci, jedinice intenzivnog liječenja… Tako da nije svih 87 na dispoziciji za Covid pacijente u svakom trenutku, a kada krene jače njihovo popunjavanje, tada se nužno, ako smo dobro shvatili, ‘gase’ tzv. ‘hladni pogoni’, da bi se rasteretili i liječnici i uređaji.

– Kada dođemo do jedne trećine svih respiratora u upotrebi za Covid pacijente, tada ‘hladni pogon’ počinjemo smanjivati i gasiti. To u ovom trenutku još nije tako, ali približavamo se tome. I zato poduzimamo ove mjere – zaključio je dr. Šego, referirajući se na prethodnu najavu kako škola u OBŽ ostaje ‘online’, da bi se smanjila progresija epidemije.

Trećina od ukupnog broja od 87 respiratora – je 29 respiratora. Jučer ih je 19 bilo u upotrebi za Covid pacijente.

Foto: OsijekExpress.com (arhiva, ilustracija) & OBŽ (screenshot)

Facebook Comments