17. lipnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

U Respiracijskom centru KBC-a je 30 osoba, ali ‘hladni pogon’ ide! dr. Šego: Držimo se!

2 min read
Jutros je priopćenjem Stožer Civilne zaštite Osječko-baranjske županije javio o 30 Covid-19 pacijenata u Respiracijskom centru u Osijeku. Od onih 87, trećina je 29.

Osječki KBC ima 87 respiratora. Rečeno je, kada se ispuni trećina Covid pacijentima, ‘hladni pogon’ u bolnici ide u ‘redukciju’, ne daj Bože privremeno ‘gašenje’. Ne bi to bilo isključivo zbog respiratora, makar su egzistencijalni za vrijeme operativnih zahvata, kao i oporavka pacijenata, već zbog činjenice da bi trećina zauzetih respiratora ‘uzela’ toliko anesteziologa i zdravstvenog osoblja da bi ‘hladni pogon’ morao trpjeti.

Jutros je priopćenjem Stožer Civilne zaštite Osječko-baranjske županije javio o 30 Covid-19 pacijenata u Respiracijskom centru u Osijeku. Od onih 87, trećina je 29.

Pa ipak, ‘hladni pogon’ KBC-a ide dalje, radi u potpunosti, telefonski je za OsijekExpress potvrdio zamjenik ravnatelja KBC-a dr. Krunoslav Šego.

– Nisu svi pacijenti u Respiracijskom centru intubirani, dakle nisu svi na respiratorima, već ih ima na takozvanim ‘high-flow’ uređajima (nazalni dovod kisika nap.a.). Ali ‘plešemo’ oko toga broja – počeo je dr. Šego.

– I sve mi se čini da ćemo morati povući neke od respiratora koje smo ustupili drugim ustanovama, a moguće je povući i naše zdravstveno osoblje. Jer, u ovom trenutku ‘guramo’, među zadnjim smo bolnicama koje se još drže, ali kako brojke idu, bojim se… – nije dovršio misao dr. Šego.

Špekulirati s razvojem situacije vrlo je nezahvalno i to nismo tražili od zamjenika ravnatelja. Tek je sam dometnuo za kraj razgovora…

– Jako je to teško kada je zdravstveni sustav u situaciji paraliziranosti zbog jedne bolesti, a što je slučaj sa svima u svijetu. Mi se, evo, držimo – zaključio je.

Foto: OBŽ (arhiva, screenshot)

Facebook Comments