29. ožujka 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

FOTO: Osijek se poklonio gradu heroju! Tisuće svijeća u spomen žrtvama Vukovara!

2 min read
Izaslanstva su se potom duž Vukovarske ulice pridružila osječkim školarcima i sudionicima motociklističke karavane “Od Prevlake do Dunava” te zajedno s njima zapalili svijeće.

Ususret obilježavanju Dana sjećanja na žrtvu Vukovara cijeli je Osijek u srijedu navečer odao počast žrtvi grada heroja.

Građani su postavljali svijeće na prozore svojih domova ili ispred kućnih ulaza, dok je središnje službeno odavanje počasti organizirano u Parku kralja Držislava, podno spomenika Hrvatskom domobranu. Ondje su izaslanstva Grada Osijeka i Osječko-baranjske županije na čelu s gradonačelnikom Ivanom Radićem i županom Ivanom Anušićem položila vijence i zapalila svijeće u počast svim poginulim hrvatskim braniteljima i građanima Vukovara. Uz njih su bila i izaslanstva vojske, policije te koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata.

– 30. je obljetnica stradanja Vukovara, danas odajemo priznanje čeličnoj volji i ustrajnosti hrvatskih branitelja i njihovim nadljudskim naporima u najtežim trenucima Domovinskog rata. S posebnim pijetetom prisjećamo se i odajemo poštovanje svim poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima i civilima iz Domovinskog rata, i svima koji su dali sve da danas imamo slobodnu Hrvatsku. Također podsjećamo i mlađe naraštaje na herojstvo grada Vukovara i njegovih stanovnika – izjavio je gradonačelnik Osijeka Ivan Radić, dodajući kako smo uz trajan spomen vukovarskim žrtvama obvezni graditi budućnost mira i učiniti sve kako se ne nikada ne bi ponovilo.

– Vukovar je mjesto na kojem se Hrvatska obranila, Vukovar je zaustavio agresiju, pogotovo kada govorimo o istoku Hrvatske, i dalo skoro tri mjeseca vremena svima nama ovdje u Osijeku i u Vinkovcima da se pripremimo i bolje organiziramo. Vukovar je nažalost pokleknuo, nije više mogao izdržati napade srpske vojske, a obranu istoka Hrvatske smo tada preuzeli mi, Laslovo, Antunovac, Ernestinovo, Tenje, Nemetin i Osijek. Nažalost, ogroman broj žrtava, civila, žena i djece je ubijeno u tom pohodu, a 18. studeni je uvijek datum kada moramo zapaliti svijeću, mi kao dužnosnici položiti vijenac, sjetiti se tih hrabrih momaka i žena, i svih onih koji su uzeli tada pušku i imali hrabrosti stati pred tada treću po snazi vojsku u Europi. Uspjeli smo obraniti Hrvatsku, to je nevjerojatna pobjeda i herojstvo, i tom herojstvu se trebamo svake godine pokloniti i učiti generacije tko su ti ljudi bili, kako smo stvorili i obranili nezavisnu državu Hrvatsku – rekao je Ivan Anušić, osječko-baranjski župan.

Izaslanstva su se potom duž Vukovarske ulice pridružila osječkim školarcima i sudionicima motociklističke karavane “Od Prevlake do Dunava” te zajedno s njima zapalili svijeće.

Foto: OsijekExpress.com & Grad Osijek

Facebook Comments