Pon. sij 17th, 2022

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Sandra Lončarić, prva i jedina Nacionalna prvakinja iz Osijeka, ‘vlasnica’ Grba Grada!?

3 min read
Sandra Lončarić, glumica osječkog HNK-a, filmska, televizijska i kazališna glumica, prvakinja drame HNK-a u Osijeku, ali i prva Nacionalna prvakinja drame, ikada iz Osijeka.
sandra lončarić

Uz bivšeg gradonačelnika, ali za ovu priliku prvog čovjeka mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja, Ivana Vrkića, Zlatnu plaketu Grb Grada Osijeka, ukoliko tako odluči Gradsko vijeće sukladno prijedlogu, dobit će i Sandra Lončarić, glumica osječkog HNK-a, filmska, televizijska i kazališna glumica, prvakinja drame HNK-a u Osijeku, ali i prva Nacionalna prvakinja drame, ikada iz Osijeka.

Sandru Lončarić nagrada očekuje kao dramsku umjetnicu, a za izuzetan doprinos u području kulture i kazališne umjetnosti. Za sobom ima 90 uloga u kazališnim, televizijskim i filmskim uratcima, od čega ih je najmanje 50 bilo naslovnih. Prvakinja drame je u osječkom HNK-u od ’05. godine, a od ove godine je i Nacionalna prvakinja. Snimala je serije Novine, Nestali, Dobre namjere…, bila sastavnicom i inozemsnih projekata, u Njamečkoj i SAD-u, a posebno priznanje bilo je i njezino imenovanje članicom međunarodnog žirija filskog festivala u Aleksandriji. Dobitnica je, ali i 6 puta nominirana za Nagradu hrvatskog glumišta. Producirala je filmske uspješnice, režirala…, dolazi po nagradu i kao predavač na Akademiji.

Sandra Lončarić je, uz ranije vrlo uspješne osječke glumice i glumce, od Vlaste Ramljak, Velimira Čokljata, Anite Schmidt, Davora Panića…, iz darovite generacije osječkih glumaca Krešimira Mikića, Hrvoja Barišića, pokojnog Saše Anočića, Tatjane Bertok, Nele Kocsis…, i brojnih drugih, možda i najbolji osječki ‘glumački izvozni proizvod’ ikada. Sudjelujući u brojnim domaćim, nacionalnim i međunarodnim uspješnicama, ostala je vezana uz svoju matičnu kuću, HNK u Osijeku.

Nadalje, Pečat Grada Osijeka mogli bi, kao nominirani primiti, Specijalna jedinica policije Osijek, PU OBŽ, zatim VIS Dinamiti i poduzeće Mono d.o.o.

Što se Vrkića tiče, iako većina mlađih sugrađana Vrkića pamti po gradonačelničkom mandatu, ‘politički lisac’ bio je ključnom karikom u reintegraciji okupiranih područja Hrvatske, čovjek zbog kojeg u povratu okupiranog područja u Slavoniji i Baranji nije praktički ispaljen niti jedan metak. I zato će postati nositeljem Zlatne plakete, Grba Grada Osijeka, za životno djelo, a za silan doprinos u mirnoj reintegraciji hrvatskog Podunavlja, kao i doprinos stvaranju države za vrijeme ‘Hrvatskog proljeća’ ili formalno – za izuzetan doprinos u izgradnji moderne, demokratske, slobodne i napredne države Hrvatske. Mi koji smo živjeli i u to vrijeme, dobro znamo kakva je ‘alfa i omega’ Vrkić bio uz UN-ovog generala Kleina u misiji povrata hrvatskog teritorija. Napokon, stariji sugrađani se sjećaju i njegove ranije političke aktivnosti, a zbog koje je bi žrtvom sustava u vrijeme Hrvatskog proljeća. Vrkić je u reintegraciji bio hrvatski pregovarač za stolom, a dobio je sve što je htjela i trebala Hrvatska u tom trenutku.

Nagrade i priznanja Grada Osijeka, odnosno sve predložene dobitnike, još moga izglasati Vijeće, no teško je očekivati bilo koju do pozitivnu odluku. Napokon, ove je godine bitno manji broj dobitnika, a što, neslužbeno doznajemo, u Osijeku objašnjavaju snažnijim valoriziranjem nagrade.

Foto: Instagram (screenshot)

Facebook Comments