29. ožujka 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Spremno 160 milijuna eura za industrijsku tranziciju Panonske Hrvatske

2 min read
Kako je rečeno, Planom za industrijsku tranziciju Panonske Hrvatske nastoji se ojačati konkurentnost regionalnog gospodarstva putem dodatnih ciljanih ulaganja u razvoj prioritetnih sektora, osobito prehrambeno-prerađivačke, drvno-prerađivačke i metalo-prerađivačke industrije, IKT sektora i sektora turizma.

U organizaciji Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU danas (26. studenoga 2021. godine) u Osijeku je održana Druga sjednica Koordinacijskog vijeća za Panonsku Hrvatsku na kojoj je razmatran Plana industrijske tranzicije Panonske Hrvatske. Uz ministricu Natašu Tramišak i župana Osječko-baranjske županije Ivana Anušića, sjednici su izravno nazočili članovi Radnog tima Panonske Hrvatske, dok su na video vezi bili drugi sudionici, prije svega predstavnici ostalih županija iz NUTS 2 regije Panonska Hrvatska (uz Osječko-baranjsku, to su Bjelovarsko-bilogorska, Brodsko-posavska, Karlovačka, Požeško-slavonska, Sisačko-moslavačka, Virovitičko-podravska i Vukovarsko-srijemska županija).

Kako je rečeno, Planom za industrijsku tranziciju Panonske Hrvatske nastoji se ojačati konkurentnost regionalnog gospodarstva putem dodatnih ciljanih ulaganja u razvoj prioritetnih sektora, osobito prehrambeno-prerađivačke, drvno-prerađivačke i metalo-prerađivačke industrije, IKT sektora i sektora turizma. Prioritetne niše su grupirane u četiri strateška lanca vrijednosti koji će biti glavni instrument za daljnje upravljanje procesom industrijske tranzicije, a to su Agri-food Regionalni lanac vrijednosti, Regionalni lanac vrijednosti pametne i kreativne industrije, Regionalni lanac vrijednosti zelenog rasta i Regionalni lanac vrijednosti kontinentalnog  turizma.

– Hrvatska je po novoj NUTS 2 nomenklaturi podijeljena na četiri nove regije. One su statističkog tipa, ali sa svrhom privlačenja investicija iz fondova EU na određeno područje. Za regiju Panonska Hrvatska, kao i ostale, prvi korak je bio izraditi novu kartu regionalnih potpora, odnosno pojačati potpore za poduzetnike s ovog područja, što smo i učinili. Od 1. siječnja 2022. godine na snagu stupa nova karta po kojoj će poduzetnici s ovog područja imati 25 posto veće potpore nego što su imali do sada. Konkretno, potpora za male poduzetnike je 75 posto, srednje 60 posto, a velike 50 posto, što će vjerujem potaknuti ih na daljnji ostanak, ulaganja i stvaranje radnih mjesta – rekla je ministrica Tramišak.

Naglasila je kako se na sjednici raspravljalo prije svega o Plana industrijske tranzicije Panonske Hrvatske koji je dio programiranja prema Europskoj komisiji za razdoblje 2021.-2027.

– U njemu je za Panonsku Hrvatsku alocirano 160 milijuna eura (1,2 milijardi kuna), za što će se raspisivati javni pozivi samo za poduzetnike s područja Panonske Hrvatske. Smisao cijelog projekta je ulagati u grane gospodarstva koje imaju najveći razvojni potencijal, a za ovo područje prepoznali smo pet strateških grana. Kroz njih će se dalje razvijati lance vrijednosti, poticati poduzetnike na stvaranje partnerstva, inovacije i strateško brendiranje, a smatramo da luksuzni brend proizvodi mogu značajno unaprijediti poziciju ove regije – istaknula je ministrica Nataša Tramišak.

Tekst i foto: OBŽ

Facebook Comments