28. ožujka 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Borzan protiv Beroša: Radi čijeg interesa još nema zabrane prodaje energetskih pića djeci?

3 min read
A nije pitanje hoće li opet neko dijete nastradati uslijed konzumacije energetskih napitaka, već kada. Stoga pitamo ministra, kada će taj zakonski prijedlog? Jeli možda promijenio mišljenje, i ako je, zašto? Na čije traženje i za čiji račun? - pitala je Borzan

Foto: Instagram (arhiva, screenshot)

SDP-ova europarlamentarka dr. Biljana Borzan i član savjeta za zdravstvo prim.dr.sc. Branko Kolarić održali su danas u Zagrebu konferenciju za medije na kojoj su prozvali vladu i ministra zdravstva Vilija Beroša zbog nedonošenja zakonske zabrane prodaje energetskih pića djeci – stoji u priopćenju Ureda Biljane Borzan, kojeg prenosimo u cijelosti…

PRIOPĆENJE

Podsjetili su kako je u lipnju umrlo dijete nakon ispijanja energetskog napitka, nakon čega je ministar Beroš izjavio kako su vlada i ministarstvo za zabranu te kako će pokrenuti zakonsku procedure.

– Prije pola godine dogodila se tragedija koja se mogla izbjeći, na to sam godinama upozoravala. Danas smo tu jer se nakon tragedije se nije dogodilo ništa! Usprkos obećanjima, vlada i ministar Beroš nisu napravili ništa da se u budućnosti izbjegnu slične tragedije. A nije pitanje hoće li opet neko dijete nastradati uslijed konzumacije energetskih napitaka, već kada. Stoga pitamo ministra, kada će taj zakonski prijedlog? Jeli možda promijenio mišljenje, i ako je, zašto? Na čije traženje i za čiji račun? – pitala je Borzan.

Borzan je podsjetila kako je SDP u Saboru 2018. predstavio zakonski prijedlog zabrane prodaje energetskih pića djeci kojeg je HDZ-ova većina glatko odbila. Slične zabrane i ograničenja prodaje već postoje u nekoliko država članice EU i svijeta.

SDP-ovi liječnici nabrojali su posljedice prekomjernog konzumiranja energetskih pića: visok krvni tlak, srčani udar, aritmija, glavobolja, migrene, mučnina, povraćanje, grčevi, panika, tjeskoba, stres, dijabetes, ovisnost, alergije, nesanica i rizično ponašanje. Istakli su da su šanse za posljedice veće što je tjelesna masa konzumenta manja, što uvelike opravdava zabranu prodaje djeci.

– Prema podacima Europske agencije za sigurnost hrane koje imamo za Hrvatsku čak 86 posto šesnaestogodišnjaka konzumira energetska pića I čak 47 posto njih ih miješa s alkoholom! Djeca su posebno ugrožena od prekomjerne konzumacije energetskih pića. Osim zabrane prodaje, moraju se educirati I roditelji I djeca o potencijalnim štetnim učincima – rekao je Branko Kolarić.

Svjesni negativnih konotacija koje povezuju djecu i njihove proizvode, udruženje proizvođača Energy Drinks Europe upućuje svoje članove da reklamama ne ciljaju na djecu mlađu od 12 godina te da ne plasiraju proizvode i reklame blizu škola. Usprkos tome, ali i upozorenju na svakoj limenci da se napitak ne preporučuje djeci i trudnicama, upravo su djeca, adolescenti i mladi glavni potrošači tih pića. Da reklame dolaze do njih, a najpoznatije reklame su zapravo crtić, najbolje pokazuje podatak da djeca u istraživanjima često izjavljuju kako ih piju jer im treba energije.

Borzan i Kolarić su pozvali vladu da brzo i odlučno djeluje kako bi se izbjegle nove tragedije.

– Ako Beroš nema dozvolu ili hrabrosti napraviti takav zakon, napravit će to SDP-ovi saborski zastupnici. Pa nek ga HDZ po drugi put odbije, znajući da glasaju protiv mjera koje štiti djecu od po njih potencijalno vrlo opasnog proizvoda. Mogu računati na to da ih neću prestati prozivati dok se zakonom ne zaštite djeca! – najavila je Borzan.

Foto: Instagram (screenshot)

Facebook Comments