29. ožujka 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Potvrđena dva slučaja ‘omikron’ soja u Hrvatskoj! Kontakti u karanteni!

2 min read
Hrvatska je izolirala njihove kontakte, a stranim zemljama javila za sumnju na izloženost za njihove državljane, što sada postaje 'problem' tih zemalja.

Potvrđena su dva slučaja zaraze koronavirusom u Hrvatskoj, sojem ‘omikron’, a kako je rečeno na konferenciji za novinstvo, soj odgovara virusu detektiranom u Bocvani. Obje osobe nisu putovale u inozemstvo posljednjih dana, ali su boravile na poslovnom sastanku. Iako se ne može potvrditi mjesto zaraze, vjeruje se da bi to mogao biti upravo taj poslovni sastanak, a na kojem je bilo i stranaca.

Hrvatska je izolirala njihove kontakte, a stranim zemljama javila za sumnju na izloženost za njihove državljane, što sada postaje ‘problem’ tih zemalja. Tetsirano je i još 13 naših državljana.

Kako je nadalje rečeno na konferenciji za novinstvo, kojom ‘ravna’ ravnatelj Zavoda Krunoslav Capak, zaraza je potvrđena kod jedne osobe, kod druge nije bilo dovoljno količine virusa za sekvencioniranje, ali je preliminarnom analizom utvrđeno da su ta dva soja identična, sukladno čemu se smatra kako imamo dva slučaja.

Činjenica da su im kontakti u samoizolaciji, pitanje novinara bilo je i hoće li sada kontakti ići u izolaciju neovisno o cijepljenju, epidemiolog Kaić je rekao kako je ovdje samo riječ o mjerama kakve su po ‘dolasku’ ‘delte’ također primjenjene, ali ne očekuje da postanu pravilo.

Nadalje, oba pacijenta imaju blagi oblik bolesti, jedan je cijepljen sigurno, a za drugog nije jasna informacija izrečena na ‘pressici’, iako je Kaić u jednom trenutku kazao da su oba pacijenta primila cjepivo. Kaić je kasnije dodao da se ne isplati čekati novo cjepivo umjesto primanja ‘booster’ doze, jer pitanje je i hoće li se raditi novo cjepivo za ‘omikron’, kao što se nije radilo ni za ‘deltu’. Iznio je i podatak izraelskog kolege kako ‘booster’ i kod ‘omikrona’ od težeg oblika bolesti štiti u 90% slučajeva.

PRESS

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak izjavio je u ponedjeljak kako je u Hrvatskoj kod dvije osobe potvrđen omikron soj koronavirusa, obje osobe nemaju teški oblik bolesti, a njihovi kontakti su pod nadzorom.

“Sada već imamo preko pola zemalja EU-a koje su objavile da imaju omikron soj, a isto tako i preko pola saveznih država SAD-a. Dakle, omikron je već širom svijeta, i mi imamo dva slučaja kod kojih je potvrđen omikron soj”, rekao je Capak na konferenciji za novinare.

Ustvrdio je kako je Hrvatska jedna od prvih zemalja u svijetu, a prva među članicama EU-a, koja je poduzela mjere za usporavanje dolaska omikron soja u državu.

Voditelj Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti Bernard Kaić rekao je da su oboljeli bili sudionici jednog poslovnog skupa pa postoji mogućnost da je netko s tog skupa bio izvor, jer su na njemu bili i stranci. 

Kontakti zaraženih su pod nadzorom, poručio je.

Foto: Youtube (screenshot)

Facebook Comments