19. travnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Dolazak izraelskog i hrvatskog tima u Sokol! Mađarević: Oduševljeni smo!

4 min read
Bila je ovo izvrsna prilika najboljem sportašu Grada Osijeka i Osječko – baranjske županije, parterašu Aurelu Benoviću, da odmjeri snage sa svojim najvećim konkurentima Artemom Dolgpyatom, olimpijskim pobjednikom te Filipom Udeom, nedavnim finalistom Svjetskog prvenstva u japanskom Kitakyushuu.

Na samom kraju 2021. godine osječki Sokol Centar ugostio je najbolje od najboljih – na jednomjesečne gimnastičke pripreme u Osijek stigli su izraelski juniorski i seniorski reprezentativci, među kojima su i osvajači olimpijskih, europskih i svjetskih odličja. Ovaj vrhunski tim upotpunili su „gosti“ iz Splita i Čakovca – naime, ovih dana na adresi Kralja Zvonimira 5 u Osijeku boravili su i olimpijci Filip Ude i Ana Đerek kao i Tijana Korent, standardna hrvatska seniorska reprezentativka.

Bila je ovo izvrsna prilika najboljem sportašu Grada Osijeka i Osječko – baranjske županije, parterašu Aurelu Benoviću, da odmjeri snage sa svojim najvećim konkurentima Artemom Dolgpyatom, olimpijskim pobjednikom te Filipom Udeom, nedavnim finalistom Svjetskog prvenstva u japanskom Kitakyushuu.

„Pripremam se za nadolazeća natjecanja koja kreću s početkom iduće godine u drugom mjesecu. Godina će biti prepuna natjecanja, od svjetskih kupova do europskog i svjetskog prvenstva. Trenutno su nam u dvorani na pripremama dečki iz Izraela što meni dobro dođe za razmjenu iskustva. Između ostalog, tu je i olimpijski pobjednik Artem Dolgopyat, što mi je velika čast i zadovoljstvo jer mi treniranje s njim daje veliku motivaciju da ostvarim još bolje rezultate“, otkrio nam je Aurel.

I sam Artem oduševljen je Osijekom kojeg sada poznaje već jako dobro. Sam Dolgpyat česti je sudionik DOBRO World Cupa Osijek, jedne od najjačih etapa serije natjecanja Svjetskog kupa i sa istoka Hrvatske nosi lijepe sportske uspomene.

„Za sada nam je super u Sokolu, a ne sumnjamo da će tako i ostati. Pripreme idu odlično kao i uvijek kada smo u Osijeku. Zadovoljni smo sa dvoranom, uvjetima i cjelokupnom atmosferom u centru“, pohvalio je „sokolske“ uvjete Artem Dolgopyat

Slično mišljenje dijeli njegov kolega Andrey Medvedev, bročani na preskoku sa zadnjeg Svjetskog prvenstva.

„Prije svega ovo nam nije prvi puta u Osijeku, zaista volimo doći ovdje jer su ljudi vrlo ljubazni, a i grad je lijep. U Osijeku se osjećamo ugodno, a dvorana u kojoj treniramo u potpunosti zadovoljava naše potrebe za pripreme. Veselimo se svakom budućem dolasku te smo uvjereni kako će nam tijekom cijelih priprema biti odlično.“

To da Osijek postane mjesto okupljanja najboljih europskih i svjetskih gimnastičara i nametne se kao nezaobilazna etapa Svjetskog kupa ideja je koja se ostvaruje već cijelo desetljeće. Vrhunskom organizacijom DOBRO World Cupa i izgradnjom Sokol Centra Osijek je postao epicentar gimnastičkog sporta ovog dijela Europe, što je svakako bio i ostaje jedan od strateških ciljeva Grada Osijeka i Osječko – baranjske županije kada je riječ o razvoju sporta u budućnosti.

„Sokol Centar zamišljen je prvenstveno kao regionalni centar za pripremu vrhunskih sportaša, pa je to možda i najvažniji segment našeg centra. Dolazak prve reprezentacije Izraela i olimpijskog pobjednika Artema Dolgopyata sa svojim trenerom bit će odskočna daska dodatne prepoznatljivosti u Europi i svijetu. Izabrali su naš centar iz razloga što organiziramo  etapu Svjetskog kupa već 12 godina kroz kojeg je prošlo 70ak zemalja svijeta. Tijekom tog događanja radimo i obilazak samog centra pa je na taj način i izraelski trener uočio da su uvjeti koje nudimo na vrhunskoj razini pa tako zadovoljavaju i potrebe najboljih, odnosno olimpijskih pobjednika. Jako je bitno da sportašima ovdje bude dobro i da se osjećaju kao kod kuće, a velika prednost tomu je lokacija objekta koja je u centru grada – imamo izvrsnu povezanost s gradskim objektima, točnije bazenima i saunama koje su vrlo važni sadržaji za rehabilitaciju i odmor. Trenutno je i adventsko vrijeme, u gradu vlada božićni duh stoga smatram da je dolazak sportaša na pripreme u ovo vrijeme pun pogodak“, odgovara  Vladimir Mađarević, direktor Centra Sokol i vrhunski gimnastički trener.

Svoje oduševljenje osječkim gimnastičkim centrom nisu krile ni hrvatske reprezentativke – Ana Đerek i Tijana Korent.

„U Osijeku je već stvarno osjećaj kao doma. Dvorana, ljudi, atmosfera sve je odlično kao uvijek! Godinama već dolazimo ovdje jer centar stvarno nema manu i uvijek nam bude lijepo. Treninzi idu vrlo dobro, ja sam zdrava i bez ozljeda te se nadam da će tako i ostati“, otkrila je Splićanka Ana Đerek.

„Ja sam drugi puta u Osijeku ovako na malo duže vrijeme, inače smo većinom dolazili samo na kontrolni trening. Ovdje nam se jako sviđa, vidim po djeci, a i po nama starijima jer su uvjeti stvarno odlični te smo zadovoljni sa svim spravama. Pripreme za sada idu jako dobro i moram priznati da sam jako zadovoljna svojom formom i time kako odrađujem nove skokove i pripreme za novu sezonu. U Čakovcu također imamo vrhunsku dvoranu, no ponekad nam stvarno svima treba da se malo maknemo od kuće i promijenimo okolinu, stoga mi je vrlo drago da ovako vrhunski centar postoji u Osijeku“, svoj dojmove podijelila je s nama Tijana Korent.

Tijanin kolega iz kluba i reprezentacije, olimpijac Filip Ude rado se vraća u Sokol Centar – standardni sudionik DOBRO World Cupa i osvajač najsjajnijih odličja zna da u Osijeku ima odlične uvjete za pripreme za nadolazeću natjecateljsku sezonu koja će obilovati natjecanjima pa je i važno na vrijeme se pripremiti za sve izazove koji slijede u 2022. godini.

„Već mnogo puta sam bio u Osijeku i uvijek mi je drago doći ponovo. Dvorana je zaista vrhunska i imamo sve što nam je potrebno. Ukupni dojmovi ovdje su nam uvijek na vrlo visokoj razini i puno nam to znači“, na samom kraju izjavio je Ude.

Tekst i foto: GD Osijek-Žito (Marko Banić)

Facebook Comments