28. ožujka 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Na Badnjak i Silvestrovo ugostitelji mogu raditi do 2 sata iza ponoći! Javlja Vlada!

2 min read
"Zdravi blagdani su najbolji blagdani stoga pozivam građane na cijepljenje i pridržavanje osnovnih epidemioloških mjera pri predstojećim obiteljskim druženjima. Najbolji je božićni poklon našim najmilijima da im možemo sačuvati zdravlje", poručuje Beroš.

Ministar zdravstva Vili Beroš izjavio je u četvrtak na sjednici Vlade kako bilježimo pad broja novozaraženih i hospitaliziranih u odnosu na prošli tjedan, ali i dalje je značajan broj bolesnika u jedinicama intenzivnog liječenja.

“Udio novozaraženih u broju testiranih u zadnja 24 sata je 34,11 posto, u odnosu na 14 dana ranije taj pad iznosi 13,5 posto”, kazao je. Više od 80 posto hospitaliziranih nije cijepljeno.

Sve je više pacijenata kod kojih je bolest ostavila posljedice tako da je u bolnicama dosad obrađeno više od 45.000 pacijenata zbog post-covid stanja.

Beroš je izvijestio da je dosad utrošeno 4,6 milijuna doza cjepiva, a cijepljeno je 66,05 posto stanovništva. Treću booster dozu primilo je 448.529 građana.

“U tjednu iza nas primjetan je blaži pad broja novozaraženih, no statistika necijepljenih i hospitaliziranih je konstantna. Više od 80 posto hospitaliziranih nije cijepljeno, a vidljiv je pomak prema sve mlađim dobnim skupinama”, rekao je.

U Hrvatskoj je i dalje dominantna delta varijanta, iako se omikron varijanata širi u Europi, stoga se i dalje preporučuje cijepljenje i docjepljivanje.

Produžen rad ugostitelja do dva iz ponoći 24. i 31. prosinca

“Zdravi blagdani su najbolji blagdani stoga pozivam građane na cijepljenje i pridržavanje osnovnih epidemioloških mjera pri predstojećim obiteljskim druženjima. Najbolji je božićni poklon našim najmilijima da im možemo sačuvati zdravlje”, poručuje Beroš.

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je kako je Nacionani stožer civilne zaštite nakon jučerašnjih razgovora s ugostiteljima donio odluku da se iznimno 24. i 31. prosinca dopušta duže trajanje javnih okupljanja i manifestacija i rad ugostiteljskih objekata do dva sata iza ponoći.

To ne znači, dodao je, da se ne treba pridržavati ostalih epidemioloških mjera.

Okupljanja na otvorenom više od 100 osoba bez obveznog posjedovanja covid potvrda moguća su ako to odobri županijski zavod za javno zdravstvo, a to se, primjerice, odnosi na dočeke Nove godine na otvorenom.

(Hina)

Foto: Pixabay (ilustracija)

Facebook Comments