28. ožujka 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Umro je Vladimir Bučević, bivši predsjednik NK Osijek i bivši dogradonačelnik Osijeka!

3 min read
Kako navodi mrežna stranica NK Osijek, Bučević je na Božić izgubio bitku s opakom bolešću.

Umro je Vladimir Bučević, dugogodišnji predsjednik, dopredsjednik i član Uprave NK Osijek, svojedobni dogradonačelnik Osijeka i gradski pročelnik u Kuhačevoj 9. Kako navodi mrežna stranica NK Osijek, Bučević je na Božić izgubio bitku s opakom bolešću.

– Nažalost, u kasnim satima ovoga Božića prestalo je kucati srce iskrenog prijatelja Nogometnog kluba Osijek. Preminuo je naš nekadašnji predsjednik Vladimir Bučević, rođen 28. rujna 1954. godine, koji se posljednjih godina borio s opakom bolešću i tu bitku nije uspio dobiti. U organizacijsku strukturu našeg prvoligaša ozbiljno se uključio još 1993., tada s pozicije osječkog dogradonačelnika i jednog od najbližih suradnika prvog čovjeka gradske uprave iz tog vremena Zlatka Kramarića. Bio je vrlo aktivan u klupskoj upravi, prvo u predsjedničkom mandatu Antuna Novalića, a još i više nakon što je on morao odstupiti s te funkcije – navodi NK Osijek, nižući njegove uloge i zadatke u klubu.

– Bučević je čelnu ulogu u NK Osijek službeno preuzeo u jesen/zimu 2000., kada je su Bijelo-plavi bilježili odlične rezultate u HNL-u i na međunarodnoj sceni. Momčad je bila jesenski prvak Hrvatske i to vrlo uvjerljivo, dok je u Kupu UEFA preskočila tri prepreke i bila na pragu europskog proljeća. Odlaskom predvodnika te generacije Nenada Bjelice, kasnije i ishitrenim potjerivanjem iskusnog Ivice Beljana, okopnila je kvaliteta igračkog kadra i nije se došlo do povijesnog uspjeha. Nakon nešto manje od četiri godine upravljanja Klubom, Bučević se povukao s upravljačkog mjesta, a zamijenio ga je Tihomir Maršić (preminuo u zimu 2019.) – nastavlja NK Osijek, dodajući kako je Vladimir Bučević nastavio pomagati NK Osijeku i nakon toga.

Mogao bih Vam i ja ispričati ’tisuće’ sjećanja, anegdota, Bučevićevih britkih doskočica, šala…, ’tisuće’ situacija koje pamtim i prepričavam, koje su mi postale sastavni dio života, ali reći ću Vam tek da je otišao silno mudar čovjek i veliki gospodin.

Borio se za NK Osijek u vrijeme kada je gospodarstvo okretalo leđa klubu, nalazio načine za nastavak, od dana do dana. Bio je i glavnim ‘arhitektom’ gradnje reflektora u Gradskom vrtu, ‘rekonstruirao’ lože za potrebe ispunjavanja licence za nastupanje u Prvoj HNL i Europi. Umnogome NK Osijek još koristi Bučevićevo nasljeđe.

Iskrena sućut obitelji.

P.S. Ima razumije se, puno više sjećanja, puno više dobrih djela i postignuća, ali ovo mi se nekako, valjda zbog reakcije djece, jako urezalo u pamćenje. Dozvoljavam da neće svakome biti situacija jednako emotivna i snažna, ali ja sam stajao ispred tog hotela, tada, ’01. godine. Odigrao je Osijek utakmicu protiv Dinaburga u Latviji. Malo ispred hotela, u središtu Daugavpilsa, pakirao se klub u autobus pa na aerodrom. Pred klubom je bilo oko 4 sata vožnje do Rige, stajanja, ručak… Bili su naši nogometaši atrakcija lokalnim ‘klincima’ i gledali su ih pred hotelom s distance, dok se spremaju na put. Bilo je i sirotinje, razumije se. Malo njih odvažnijih pružilo je ručice prema klupskim dužnosnicima. Nije Bučević oklijevao ni sekunde. Razumjevanja radi, Latvija je tada, sjećam li se dobro, prošla nešto poput našeg ‘rezanja nula’, za vrijeme Markovića u bivšoj državi, i tadašnjih 100 DEM vrijedilo je oko 25 Lata. Izvadio je Bučević iz džepa sve što je imao u Latima. Makar ih je još imao i kada i gdje trošiti. Po mojoj procjeni, a prošlo je sada 20 godina, Bučević je u ručice ‘klinaca’ ispred hotela predao 30-tak Lata. Takvu nevjericu nisam vidio nikada u očima čovjeka, a kako su ‘klinci’ reagirali, prije nego ih ‘uzelo’ uzbuđenje i oduševljenje. Korakom gazele su otrčali, u skokovima od radosti. A Bučević? Nastavio je pričati što je taman prije toga počeo…

Foto: OsijekExpress.com (arhiva)

Facebook Comments