13. kolovoza 2022.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Novogodišnji koncert: Sulkowski vodio i orkestar i publiku! A zvuk? I ‘eksplozije i rafali i jednorozi…’

3 min read
Maestro? Piotr Sulkowski! Taj je čovjek jučer dirigirao i orkestrom i publikom! Da! Orkestrom i publikom. Unoseći svu energiju u svoj pokret i komunikaciju s glazbenicima, 'predahe' je nalazio u 'razgovoru' s publikom, vodeći nas u ritmički pljesak za trajanja skladbi.

Osim melodike, nisam svirao ništa. Nisam ni pjevač. Sebi dozvolim pustiti glas tek u većem kolektivu niskih standarda i sposobnosti procjene. Od glazbene ‘naobrazbe’ imam samo godine slušanja filmske glazbe, popa, rocka i metala. Uglavnom. Pa i brojnih koncerata u Osijeku. Nisam ni glazbeni kritičar. Ali, sam publika. Srećom, ne izvode se koncerti samo za kritičare, već za nas, za publiku!

A kao jedan od nas i Vas, kao publika Vam mogu reći da mi je sinoć orkestar osječkog Hrvatskog narodnog kazališta zatresao tijelo, rastvorio um, poljubio duh, najzrcalnije prikazao i ‘razlomio’ glazbu, mudro definiranu, kao ‘zvonku radost’. Takav sklad, razumjevanje, uvažavanje, međusobno osjećanje jednih i drugih, ‘razgovor’ s dirigentom, filigranski ‘nauljen’ razvoj ‘fabule’ skladbe, izgledao je i zvučao kao ‘proljeće’, listanje, cvatnja, miris.

Kada bih pojedinačno zagledao u pokrete i lica glazbenika, vidio bih koliko svatko od njih treperi s notom koju s papira pretvara u zvuk. Netko je bio ozbiljan, netko nasmijan, netko razigran, netko gledao u dirigenta, note, prvog do sebe. Znam neka od tih lica iz grada, po viđenju, s nogostupa, s trga, iz tramvaja, a gdje su u nekim drugim trenutcima i brigama. Ondje, sinoć, na pozornici, orkestar HNK u Osijeku, u Novogodišnjem koncertu, bio je ono što bih pokazao prsotm, rukom, iz ramena, a kada glazbu netko nazove živom. Zapravo, svake se godine radujem tom koncertu i nikada me iznevjerio nije. U svoj svojoj gastronomijom definiranoj konstituciji, ja korakom ‘gazele’ nakon dva sata ‘radosti’ idem kući.

– Zaista sam uživala, ne mogu ti reći, puno mi je srce i duša. Još sam pod impresijama. Ne znam što je bilo bolje: orkestar, solisti ili simpatičan i odličan maestro. Pun je energije, ne dirigira samo rukama, nego cijelim tijelom. Kroz njega prožima svaka nota i pozitivne vibracije prenosi na nas, na publiku, mi koji to osjećamo – napisao je danas HNK riječi Vesne Mores, dugogodišnje ljubiteljice i prijateljice HNK u Osijeku, a što je i mene sjetilo i pozvalo da si dam pravo i slobodu nešto napisati.

Maestro? Piotr Sulkowski! Taj je čovjek jučer dirigirao i orkestrom i publikom! Da! Orkestrom i publikom. Unoseći svu energiju u svoj pokret i komunikaciju s glazbenicima, ‘predahe’ je nalazio u ‘razgovoru’ s publikom, vodeći nas u ritmički pljesak za trajanja skladbi. Činio je to toliko simpatično i šarmantno, toliko iz srca, suptilno, umjereno, signalizirajući ‘tanko’ i ‘tiho’ dirigentskim štapićem kada smo eventualno griješili, ili je valjalo pojačati, promijeniti ritam, dodati još jednu ‘osminku’ u aplauz. Bio je istinski ‘dobri duh’ večeri. Inače, Sulkowski je umjetnički i izvršni direktor Warminsko Mazurske filharmonije iz Olsztyna.

– Jako mi je žao što su neke stolice u prvom redu prazne večeras. Ali, to su bile rezervirane ulaznice za moje prijatelje iz Poljske. Nisu stigli na vrijeme, zapeli su na granici – nasmijao se Sulkowski, negdje između simpatije i sućutnosti, a onda raširio oči, podigao štapić i krenuo u novi emotivni i tjelesni ‘krešendo’ vođenja glazbenog orkestra.

Napokon, solisti… Kao slušatelj, dakle, kao ‘ne glazbeni kritičar’, uvijek sam u glasu vokalnih solista tražio čuti energiju. Ne znam kako bih to bolje opisao. Tražio sam čuti kako iz glasa ‘poteknu i struja i eksplozija i rafali i baršunasti jastuk i jednorog’, sve! I to su nam s pozornice sinoć donijeli i dali Katarina Toplek i Igor Krišto. Kada su pjevali na njemačkom jeziku bili su ‘visoka gospoda’, na hrvatskom ‘prijatelji’. Ponijela bi Katarinu Toplek glazba sinoć i u ples, a Igora Krištu u najtopljiju, najiskreniju i najljudskiju emociju na licu. Iako solisti, razigrali su se pjesmom s nama u publici.

Imate još dva koncerta, večeras i sutra. Večeras u 20 ga vodi Sulkowski, sutra ravnatelj opere osječkog HNK-a maestro Filip Plavšić. Koncert sastavljen od najljepših djela Lehara, Straussa, Kalmana… Nemojte poslije pričati kako se u Osijeku ne događa ništa. Jer, ovo je – sve!

Foto: Kristijan Cimer, HNK (objavljeno uz dozvolu autora)

Facebook Comments