Uto. sij 25th, 2022

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Procijepljenost stanovništva mogući uvjet za dolazak turista? Beroš usporedio KBC Osijek i Split!

2 min read
Zbog nove omikron varijante bolnice se sve više pune, no znatno više u primorskim nego u kontinentalnim regijama, koje su bolje procijepljene.

PCR test više neće biti obavezan, uskoro će brzi antigenski test biti dovoljan za dokazivanje covida-19 i dobivanje EU-ove digitalne covid potvrde, najavio je u ponedjeljak ministar zdravstva Vili Beroš, koji je zajedno s premijerom Andrejem Plenkovićem posjetio KBC Split. Pa ipak, kako smo i pisali, ta će potvrda biti važeća u Hrvatskoj, ne i ostalim članicama EU, za što će i dalje biti potrebni ranije važeći uvjeti, budući da odluku o primjeni na razini Unije donosi Europska komisija.

Međutim, druga se informacija ‘zakotrljala’ u Splitu iz nastupa ministra zdravstva…

Poražavajućim je ocijenio podatak da u Splitsko-dalmatinskoj županiji svega 50-ak građana dnevno dolazi po prvu dozu cjepiva i to što “mlađi nagovaraju starije da se ne cijepe”. Ponovio je kako obavezno cijepljenje za sada nije opcija, ali ako se stanje pogorša i o tome će se razmišljati.

A onda ‘krešendo’…

Pozvao je građane da razmišljaju o idućoj turističkoj sezoni jer postoji mogućnost da EK procijepljenost domicilnog stanovništva uvede kao uvjet za dolazak svojih turista.

Zbog nove omikron varijante bolnice se sve više pune, no znatno više u primorskim nego u kontinentalnim regijama, koje su bolje procijepljene.

S tim u vezi Beroš je usporedio KBC Split i KBC Osijek. “U KBC-u Split popunjenost kreveta je 92,7 posto, respiratora 56,79 posto, u usporedbi s Osijekom gdje je popunjenost kreveta 51,85 posto, a respiratora samo 14,12 posto”.

Također je izvijestio da je najmanje jednom dozom u Hrvatskoj cijepljeno 66,59 posto odraslog stanovništva, a s trećom dozom 594.120 osoba.

U Hrvatskoj je ponovno je porasla 14-dnevna stopa incidencije na 100.000 stanovnika i jučer je bila 1769,93.

(Hina)

Foto: OBŽ (screenshot, arhiva, ilustracija)