Uto. sij 25th, 2022

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Borzan: Radi ogromnih količina bačene hrane EU mijenja oznake rokova trajanja

2 min read
Europska komisija će predložiti novi sustav do kraja 2022., a još nije poznato kako će on izgledati, iako se  preliminarno razgovara o nekoliko opcija - stoji nadalje u priopćenju.

Sjeverne i zapadne zemlje EU žele pojednostavniti sustav, dok se Italija protivi ukidanju oznake koja označava rok optimalne kvalitete hrane. Nedavno istraživanje o uzrocima i količinama bačene hrane u Hrvatskoj je potvrdilo ono na što hrvatska eurozastupnica Biljana Borzan upozorava već nekoliko godina – velik dio građana ne razumije oznake rokova trajanja hrane i to je jedan od glavnih razloga ogromnih količina bačene hrane u Hrvatskoj i Europi – priopćenjem javlja Ured osječke eurozastupnice

– Pola građana EU ne razumije razliku između „upotrijebiti do“ i „najbolje upotrijebiti do“, a hrvatsko istraživanje je pokazalo da jedna četvrtina ispitanika baca hranu odmah po isteku ovog drugog roka, iako je ta hrana još sigurna za jelo. Naime, „najbolje upotrijebiti do“ znači da proizvođač tvrdi da je do tog dana proizvod najkvalitetniji, da npr. zadržava optimalnu hrskavost i boju, a može biti jestiv dugo nakon isteka roka. Upravo zato ove godine pokrećemo izmjene tih oznaka, da poboljšamo njihovo razumijevanje i smanjimo bacanje hrane – kazala je Borzan, koja je bila izvjestiteljica Europskog parlamenta za strategiju smanjenja bacanja i povećanje doniranja hrane.

Izmjene rokova trajanja su dio velike reforme sustava označavanja hrane u EU, koja proizlazi iz strategije „Od polja do stola“, za koju je Borzan zadužena. Osim toga dolaze značajne novine po pitanju označavanja porijekla i sastava prehrambenih proizvoda. Europska komisija će predložiti novi sustav do kraja 2022., a još nije poznato kako će on izgledati, iako se  preliminarno razgovara o nekoliko opcija – stoji nadalje u priopćenju.

– Razmatra se nekoliko opcija, na primjer da se istovremeno stave obje oznake, tako da „upotrijebiti do“ građanima kaže do kad je hrana sigurna za jelo, a „najbolje upotrijebiti do“ do kad zadržava optimalnu kvalitetu. Ima i ideja da se potpuno ukine „najbolje upotrijebiti do“, da ostane samo rok do kad je hrana sigurna za jelo. U Švedskoj i Norveškoj su pak eksperimentalno zamijenili tu oznaku s „najbolja kvaliteta do“ i „najbolje do, ali upotrebljivo nakon“. Ako novi sustav za samo par postotaka smanji bacanje u EU, radit će se o stotinama tisuća tona spašene hrane – upozorila je Borzan, navodi se, među ostalim u priopćenju.

Foto: OsijekExpress.com (arhiva, ilustracija)