Ned. svi 22nd, 2022

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Anušić u Dnevniku N1 nakon rezultata Popisa: Ovo je iznad svih interesa!

3 min read
Anušić je prvim rečenicama prihvatio poraznost rezultata Popisa '21., kao i iznenađenje, dodajući da bi slika mogla biti i lošija kada se obrade dobne strukture.

Državni zavod za statistiku iznio je jučer prve rezultate Popisa ’21. Osječko-baranjska županija izgubila je oko 44.000 stanovnika u posljednjih 10 godina, no postotno nije u ‘Top 5’, već prilično udaljena od slavonskih susjeda, Ličko-senjske i Sisačko-moslavačke županije. Ivan Anušić, župan osječko-baranjski, u razgovoru na Dnevnik N1 televizije, nije se bavio ‘rang listama’, već naglasio važnost ispravka situacije, činjenicu da promatrano razdoblje od 10 godna, samo uz mikrocikluse može imati potpunu i jasnu sliku. Jer, iseljavanje je zaustavljeno unazad nekoliko godina, ponajprije posljednje 4, za što postoje brojčani pokazatelji.

Naime, prema podatcima DZS-a, iseljavanje s područja Osječko-baranjske županije u ’20. godini je bilo za 29,7% manje u odnosu na 2019. Prema podatcima HZZ-a i HZMO-1, od 30. lipnja ’21., na području Osječko-baranjske županije bilo je 90.618 zaposlenih odnosno 3,1% više nego u isto vrijeme prošle godine, za broj od 2.733 osobe. Ukupna nezaposlenost je ’21. smanjena za čak 13,6 posto u odnosu ’20.

Anušić je prvim rečenicama prihvatio poraznost rezultata Popisa ’21., kao i iznenađenje, dodajući da bi slika mogla biti i lošija kada se obrade dobne strukture.

– Mislim da ćemo tu imati novi razočaravajući podatak koji će pokazati da mladi, oni koji su u punoj snazi, oni koji bi trebali nositi razvoj Hrvatske u budućnosti će biti na iznenađujuće malom broju i mislim da je to dodatan problem – rekao je Anušić za N1, nastavljajući kako ovo nije rezultat niti jedne pojedinačne Vlade, već da se sustavno od završetka Domovinskog rata nije radilo dobro.

– Granice su se otvorile i radna mjesta i radne dozvole više nisu bile potrebe, i to je razlog, ali ne za 400.000 to je moglo biti razlog za 150.000 do 200.000, ali ne 400.000… – nizao je među ostalim Anušić, nastavljajući kako on svoju odgovornost prihvaća, kao i hvatanje u koštac s problemom, kako se broj zaposlenih u OBŽ povećava, ali da će se i napori pojačati

– Ja sam davno rekao, uopće nije problem ni oko infrastrukrunih projekta, ni ima li posla ili ne, ja mislim da mi Hrvatsku moramo početi uređivati kao pravnu državu koja štiti najmanjeg čovjeka i najslabiju kariku u našem društvu, a to je običan čovjek koji želi imati pravdu i pravo na svojoj stani i koji želi živjeti u zemlji u kojoj se događaju pozitivne promjene i reforme. Mislim da je to nešto što smo zaboravili raditi i što smo zaustavili. Sada je možda trenutak. Ovo je po meni možda najveća kriza od Domovinskog rata. Sada je trenutak da političkim konsenzusom, od ljevice do desnice, sve stranke koje postoje, uključujući i predsjednika Hrvatske, sjednu za stol i da se naprave ozbiljne nacionalne strategije, a ne da se donose vatrogasne mjere – prenosi N1 Anušićevu izjavu iz Dnevnika, kao i tvrdnju da je Hrvatska od toga ‘udaljena’ tek koji mjesec i da je poteze potrebno početi raditi odmah, da je ovo što se događa u Hrvatskoj iznad svih političkih interesa i stranki.

Foto: OsijekExpress.com (arhiva, ilustracija)