29. ožujka 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Za točno godinu dana: Konobar, da platim! – Što smo imali!? Aha! 5 eura!

2 min read
Vujčić je dometnuo da, što se tiče inflacije, primjeri iz drugih zemalja pokazuju da je ona porasla između 0,2 do 0,4.

Hrvatska od ’23. godine ulazi u ‘eurozonu’. To znači kako kuna ide u povijest, a u novčanike euro. Premijer je danas održao konferenciju za novinstvo, a uz ministra financija Zdravka Marića, ministra gospodarstva Tomislava Ćorića… Predstavljen je prijedlog Zakona o uvođenju eura, kao i smjernice prilagodbe gospodarstva u procesu zamjene. Svi su se, napose premijer, iz petnih žila upeli pojasniti na koji način ne smije doći do povećanja cijena… ‘Naišao’ je i guverner HNB-a Boris Vujčić.

– Za godinu dana, 17. siječnja, jedino platno sredstvo u Hrvatskoj će biti euro. To je vrlo važno reći da bismo shvatili blizinu dovršetka procesa. Za godinu dana kada budemo išli u dućan, plaćat ćemo isključivo eurima. Od početka rujna ove godine, od tog momenta, isticat će se cijene i u eurima i u kunama – najavio je premijer Plenković.

Tada počinje obveza isticanja cijena u obje valute, a tko želi, može početi i ranije. Važno je to stoga što će se vrlo jasno vidjeti u rujnu koliko će vrijediti roba ili usluga u drugoj valuti. Ako je, primjerice, kava s mlijekom 31.8. bila 8 kuna, hoće li ujutro ostati 8, biti 1,10 eura…!? Ili će biti 9 kuna, 1,2 eura…!?!?

– Pozivamo građane već sada, da oni koji imaju gotovi novac, kune, koje drže kući, da ih već sada polažu na svoje račune u banku. To je najjednostavniji način. Jer će se trenutkom prihvaćanja eura, sve ono što je u kunama, u bankama, automatski pretvoriti u eure – govori premijer.

Nadalje, cijene će u trgovinama još cijelu ’23. godinu biti isticane i u kunama i u eurima, a kako bi smo mogli vidjeti rastu li cijene ili ne. Moći ćemo mijenjati kune za eure bez naknada u bankama i HP-u cijelu sljedeću godinu, a neograničeno u HNB-u, ali samo novčanice.

Vujčić je dometnuo da, što se tiče inflacije, primjeri iz drugih zemalja pokazuju da je ona porasla između 0,2 do 0,4.

Foto: Pixabay (ilustracija)

Facebook Comments