28. ožujka 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Europarlamentarci ponovili da je pobačaj jedno od temeljnih prava žena

4 min read
Poticaj raspravi je i izjava predsjednika Macrona koji je u Europskom parlamentu u rekao da bi pravo na siguran pobačaj trebalo biti pravo istaknuto u Povelji o temeljnim ljudskim pravima, napominju iz ureda zastupnika. 

Europarlamentarci su u četvrtak od nove predsjednice Parlamenta Roberte Metsole zatražili da brani sva usvojena izvješća, bez obzira na svoje osobne stavove, pa tako i izvješće o seksualnom i reproduktivnom zdravlju hrvatskog eurozastupnika Predraga Freda Matića usvojeno u lipnju, protiv kojeg je tada glasala. 

Na zahtjev socijaldemokrata u četvrtak je na plenarnoj sjednici EP-a u Strasbourgu održana tematska rasprava na temu spolnog i reproduktivnog zdravlja.

Zastupnik Matić i njegova klub socijaldemokrata (S&D) posebno inzistiraju da ova važna tema ostane na dnevnom redu budući da se promijenilo vodstvo EP-a, a novoizabrana predsjednica Roberta Metsola “imala je zabrinjavajuće stavove o seksualnim i reproduktivnim pravima žena”, navodi ured zastupnika hrvatskoga zastupnika Predraga Freda Matića.

U svom obraćanju Matić je podsjetio Metsolu, koja u samoj raspravi nije sudjelovala, da je “njena obaveza braniti svaki dokument koji je proizašao iz ove kuće, bez obzira na sve ono što je zastupala prije no što je izabrana za ovako visoku funkciju”.

Poticaj raspravi je i izjava predsjednika Macrona koji je u Europskom parlamentu u rekao da bi pravo na siguran pobačaj trebalo biti pravo istaknuto u Povelji o temeljnim ljudskim pravima, napominju iz ureda zastupnika. 

Potpredsjednica Europske komisije zadužena za vrijednosti i transparentnost, Vera Jurová podsjetila je na usvajanje Matićevog izvješća o spolnim i reproduktivnim pravima  prošle godine u lipnju i rekla da je to izvješće „potvrdilo da se tu radi ljudskim pravima i da je kršenje tih prava vid nasilja nad ženama te da sprječava napredak prema rodnoj ravnopravnosti“.

U lipnju prošle godine usvojeno je povijesno izvješće kojim se traži sveobuhvatni seksualni odgoj za mlade, bolja dostupnost kontracepcijskih sredstava, bolji pristup proizvodima za menstrualnu higijenu ukidanjem oporezivanja i pravo siguran pobačaj.

„Uskraćivanje pristupa zdravstvenim uslugama iz područja spolnog i reproduktivnog zdravlja je rodno uvjetovano nasilje“, naglašeno je u Matićevom izvješću.

Izvješće je izazvalo reakciju Crkve, saborsku raspravu u Hrvatskoj i oštre polemike u EP-u, pa je desnica čak tražila da se ovo izvješće makne s dnevnog reda, a europski pučani, klub kojemu pripada nova predsjednica EP-a, predložili su svoju alternativnu rezoluciju koja nije bila prihvaćena.

Iratxe Garcia Pérez iz kluba socijaldemokrata navela je u raspravi podatke Svjetske zdravstvene organizacije prema kojima „se svake godine provodi 25 milijuna nelegalnih pobačaja, većina u zemljama u razvoju“ i naglasila da „moramo dekriminalizirati pobačaj tako da pravo na siguran pobačaj uključimo u povelju o temeljnim ljudskim pravima i u europsku strategiju o javnom zdravlju“.

Zastupnica Pérez izjavila je da je „nažalost, previše ljudi koji pravo na spolno i reproduktivno zdravlje vide kao eufemizam za pobačaj te zaziru od ove teme“ i pojasnila da se tu radi o „osiguravanju normalnih zdravstvenih pregleda, pružanju zdravstvene zaštite trudnicama i majkama, prevenciji spolno prenosivih bolesti, kontracepciji i liječenju neplodnosti“.

Jurova je naglasila da „države članice imaju zakonodavne ovlasti na ovom polju i da Europska unija ima samo komplementarne ovlasti“.

O predstojećim koracima za borbu za prava žena rekla je da „ne samo da provodimo našu strategiju za rodnu ravnopravnost nego se fokusiramo i na nasilje nad ženama konkretno jer želimo usvojiti direktivu protiv takvog nasilja tijekom proljeća 2022.“

Državni tajnik za europske poslove Francuske, predstavnik Vijeća EU-a, Clément Beaune također je podsjetio na ulogu država članica u ovom pitanju rekavši kako „članice imaju veliki manevarski prostor i pozvao ih da više podržavaju nevladine udruge koje se bave pravima žena kako bi one imale veći pristup financiranju iz europskog socijalnog fonda“. „Sve osobe trebale bi imati pravo na pristup kvalitetnim zdravstvenim uslugama”, zaključio je Beaune.

Samira Rafaela iz kluba Renew konstatirala je da „konzervativni vjetar puše Europom“ i navela države s upitnim pravima na zdravlje, to su „Malta i Poljska u kojima siguran pobačaj više nije moguć”,

“U Poljskoj se sada inzistira i na službenom registriranju svih trudnoća, a taj model spremne su slijediti i Slovačka, Hrvatska i Litva“, ustvrdila je.

Hrvatski socijaldemokrat Matić napomenuo je kako se u Poljskoj ovih dana raspravlja o novom zakonu „kojemu je cilj onemogućiti pristup seksualnom odgoju i obrazovanju“ te pohvalio „ hrabre Poljakinje koje su tu unatoč zastrašivanju i nasilju uspjele skupiti više od 100 000 potpisa za inicijativu koja bi omogućila pobačaj do dvanaestog tjedna“.

Zastupnica Nathalie Colin-Oesterlé Iz redova pučana citirala je Simone Veil, prvu predsjednicu EP-a i francusku političarku koja je pridonijela emancipaciji žena, rekavši da „kontracepcija znači slobodu i nadzor žene nad svojim tijelom“.

Tijekom rasprave spomenuti su nedavni i učestali slučajevi nasilja nad ženama, Frances Fitzgerald iz Europske pučke stranke osvrnula se na tragični događaj u Irskoj gdje je 23-godišnja Ashling Murphy ubijena na javnom mjestu prilikom popodnevnog jogginga, dok je Silvia Sardone iz kluba Identitet i demokracija spomenula napade i seksualno zlostavljanje dvanaest žena na Novu godinu u Milanu, a dotakla se i „islamskih žena koje nažalost nemaju pristup temeljnim ljudskim pravima“.

Pripadnici europskih konzervativaca su u raspravi zauzeli stajalište suprotno većoni zastupnika, te je Jadwiga Wiśniewska u ime njihovog kluba (ECR) ustvrdila kako „na europskoj ljevici vlada ideološka zabuna jer govori o pravu na pobačaj, a treba govoriti o pravu na život od začeća“, a uz to je citirala konvenciju o pravima djeteta u kojoj između ostalog stoji da „dijete mora biti okruženo brigom i prije i poslije rođenja“.

(Hina)

Foto: Pixabay