28. ožujka 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

‘Omikron’ poharao javne službe!? GPP bez 16 vozača, Unikomu manjka trećina! Ali, sve radi!

3 min read
Osjetili su to i javni i realni sektor posljednjih dana. U pojedinim poduzećima realnog sektora skraćuje se radno vrijeme, preslaguju smjene...

‘Omikron’ soj koronavirus, dokazano brže šireći, ‘čupa’ ljude iz sustava i šalje na bolovanje. Osjetili su to i javni i realni sektor posljednjih dana. U pojedinim poduzećima realnog sektora skraćuje se radno vrijeme, preslaguju smjene…, a jednako je i u javnom sektoru. S tom razlikom što u realnom ne smije posao osjetiti ‘manjkove’, kao što u javnom sektoru građani ne smiju biti zakinuti za usluge.

Problema ima željeznički promet, a gdje je na našem području jedna relacija u prekidu i jučer i danas ondje voze autobusi. Riječ je o dionici od Osijeka do Bizovca.

Također, vukovarski Komunalac, uslijed bolovanja, izolacija i samoizolacija, izvan stroja ima 35 radnika, a od 223. Pa ipak, govore kako sve uspjevaju riješiti, od održavanja javnih površina, čistoće, do pogreba.

Osječki vatrogasci su bez 10 ljudi. Od 88 vatrogasaca u JVP Osijek 10 je ‘out’. Rad je, doznaje se, prebačen u tri smjene, ljudi se češće rotiraju, a sigurnost građana nije upitna, doznaje N1.

Za KBC u Osijeku otprije znamo kako se nije dokidao ‘hladni pogon’, kako bolnica radi bez problema i kako pacijentima skrb nije upitna. Nije bila ni u vrijeme ozbiljne opterećenosti Covid odjela i Respiracijskog centra.

– Imali smo iskakanja od 5 do 10%, kako nastavnika, tako i administrativnih službi. Ali, sve smo to uspješno riješili. Nastavnici održe nastavu ‘online’, putem ‘Zooma’. A sada počinju i ispitni rokovi, tako da nastave nema. Ispiti će biti prema epidemiloškim uvjetima i mjerama. Ukratko, sustav funkcionira – kazao nam je dekan Ekonomskog fakulteta u Osijeku prof.dr.sc. Boris Crnković.

Iz osječkog Ukopa nam direktor Vedran Novokmet govori kako se smanjio broj pogreba, sukladno čemu radni kadar ne osjeti pritisak, kako se radilo u više smjena, ali da danas apsolutno dobro podnose situaciju. Pri tome ne otkriva je li i koliko zaposlenika u izolaciji, samoizolaciji… Posljednjih mjeseci se rade česte promjene rasporeda.

Unikom se uspjeva organizirati. Trećina poduzeća je, kažu, izvan pogona. Ali, uskaču djelatnici iz drugih radnih jedinica unutar poduzeća i sve teče po rasporedu. Odvozi se otpad, čiste ulice, radovi teku po planu.

GPP također javlja o ‘ispadanju’, kažu kako im manjka 27 od 166 vozača, zbog bolovanja, izolacija i samoizolacija, ali održavaju uslugu javnog prijevoza. Štoviše, kako je škola u cijeloj državi formalno po ‘Modelu A’, neovisno što većina u Osijeku ‘konzumira’ nastavu ‘online’, nisu reducirali linije.

– Na današnji dan, 28.01.2022., od ukupno 384 zaposlenih u samoizolaciji i izolaciji je 7% radnika… – kazuje nam Član Uprave Vodovoda Marko Eljuga, dodajući da neometano rade, pridržavajući se maksimalno epidemioloških mjera.

Eljuga govori i kako su svjesni epidemiološke ugroze kojoj su izloženi, stoga sve djelatnike koji brinu o nama građanima, podjelili su u Vodovodu u manje skupine, koje međusobno nisu u kontaktu.

– Aktivno provodimo sve sigurnosno-epidemiološke mjere koje uključuju nošenje maski i održavanje razmaka, uz donošenje dodatnih mjera koje nam omogućavaju nesmetano funkcioniranje vodoopskrbnog sustava. Činimo sve što je u našoj moći kako bi zaštitili naše djelatnike i osigurali kontinuirano funkcioniranje sustava, pa korisnici naših usluga nemaju razloga za zabrinutost u pogledu funkcioniranja vodoopskrbe i odvodnje – zaključuje Član Uprave Vodovoda Marko Eljuga.

Foto: OsijekExpress.com (arhiva, ilustracija)