28. rujna 2023.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

DOKKICA dobitnica državne nagrade i dva EU projekta kojima otvara Osijek svjetskim standardima…

6 min read
Više od 10 godina Ines Novak radi u civilnom sektoru u području izvaninstitucionalnog odgoja i obrazovanja. Diplomirala je na Pravnom fakultetu u Osijeku, završila Pedagoško-psihološko-didaktičko-metodičku izobrazbu na Filozofskom fakultetu u Osijeku i brojne edukacije vezane uz rad s djecom. Pokretačica je i voditeljica brojnih inicijativa, aktivnosti i projekata za djecu, a od 2015. godine predsjednica je Dječjeg kreativnog centra Dokkica. Majka je troje djece.

Dječji kreativni centar DOKKICA, nekadašnja Dječja osječka kreativna kućica, udruga je koja ulazi u 11 godinu djelovanja. Prije stjecanja pravne osobnosti DOKKICA je bila projekt Udruge za rad s mladima Breza. Priča o projektu koji je prerastao u organizaciju od desetljeća koja danas zapošljava 12 ljudi za mnoge je sugovornike pravo iznenađenje, a projekti potekli iz DOKKICE umrežili su brojne institucije, ustanove i organizacije te omogućili usluge i aktivnosti za tisuće i tisuće korisnika; od djece, roditelja, mladih, nastavnika, škola, studenata, fakulteta i opće populacije građana. Korisnici nisu samo s područja Osijeka, nego i šire zajednice – županije, dok su neke aktivnosti provedene i u drugim slavonskim županijama, a pojedine i na području cijele Hrvatske. Samo u prošloj godini DOKKICA je ostvarila suradnju i/ili partnerstvo s više od stotinu institucija, ustanova i organizacija u provedbi nekoliko domaćih i dva EU projekta kao nositelj odnosno korisnik projekta, ali i kao partner.

U šest godina djelovanja pet javnih priznanja i nagrada

Od 2015. do danas DOKKICA je dobitnica 5 javnih priznanja i nagrada: 2015. Pečat Grada Osijeka za osobit doprinos i kreativnost u području izvaninstitucionalnog odgoja i obrazovanja, 2016. Nagrada Zaklade Slagalica za najpoticajniju građansku akciju 2015. godine, 2016. Volonterska nagrada za primjer dobre prakse uključivanja volontera, 2020. Priznanje Hrvatskoga centra za dramski odgoj za kontinuirani rad na razvijanju dramskog i scenskog stvaralaštva djece i mladeži u lokalnoj zajednici te posebno za pokretanje i održavanje Festivala učeničkih igrokaza POZOR! Plivamo sceni, a kao najveće postignuće do sada zasigurno je državna Nagrada za promicanje prava djeteta u 2021. godini Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike o kojoj je odlučio Odbor za nagradu za promicanje prava djeteta Hrvatskog sabora.

Brojne su aktivnosti koje su korisnicima tijekom proteklih deset godina ponudile ne samo nove pristupe, metode i tehnike, nego i priliku za aktivno i kreativno sudjelovanje koje otvara mogućnosti za razvoj potencijala. Tko se bavi temama osobnog i društvenog napretka, zna vrijednost i značenje ovakvih koncepata djelovanja odnosno utjecaja.

Treća adresa udruge i traženje adekvatnog prostora za rad Od svog osnutka DOKKICA je djelovala u Jagerovoj ulici uz svoju majčinsku Udrugu Breza do preseljenja u prostor Gradske četvrti Novi grad, u robnoj kući na Sjenjaku 2015. godine, a od 2018. nastavlja rad u privatnom prostoru u Keršovanijevoj ulici koji je ponudio odgovarajuće prostorne kapacitete za potrebe daljnjeg rada. I sve bi bilo relativno uvjetno da se DOKKICA nije počela razvijati – programski i po ljudskim kapacitetima. U protekloj je godini ostvaren prihod od 200 % u odnosu na pretprošlu godinu zahvaljujući dva EU projekta što je omogućilo zapošljavanje šest osoba te se broj zaposlenih popeo na 12. Uz zaposlenike, tu je i 10-ak stručnih suradnika koji provode aktivnosti odgojno-obrazovnih programa za djecu, za odrasle kao i aktivnosti vezane uz projekte. Svi oni rade u sadašnjim prostornim kapacitetima, a koje osiguravamo bez pomoći lokalne, regionalne ili državne vlasti.

Preokret u 2021.

Prošla je godina donijela tri značajna postignuća: dva EU projekta vrijednosti oko pet milijuna kuna i gore spomenutu državnu nagradu. Jedan je usmjeren na popularizaciju STEM-a uz partnerstvo s Udrugom za razvoj zajednice Kreaktiva, Sveučilištem Josipa Jurja Strossmayera, Građevinskim i arhitektonskim, Prehrambeno-tehnološkim fakultetom i Tehničkom školom Nikole Tesle iz Vukovara. Projekt Kreativna STEM revolucija donosi izgradnju inovativnog STEM parka u Osijeku, prvog ovakvog parka u regiji koji će ponuditi jedinstveni doživljaj znanosti te izradu putujućih STEM učila pomoću kojih će osječki studenti podučavati učenike viših razreda osnovnih škola u ruralnim područjima Osječko-baranjske i Vukovarsko-srijemske županije i tako pridonijeti popularizaciji znanosti u područjima s manje mogućnosti. Projekt nudi potpuno novu društvenu, odgojno-obrazovnu i kulturnu perspektivu zajednici u području popularizacije STEM-a i revolucionaran iskorak u smjeru popularizacije STEM-a u prvom redu kod djece i mladih, ali i opće populacije građana. S druge strane projekt jača regiju u smjeru održivog razvoja jer utemeljuje nove obrazovne perspektive za STEM područja i tako osigurava poticaj za razvoj znanosti koja je neophodna za društveni rast i razvoj. Škole će dobiti jedinstvenu mogućnost za obogaćivanje nastavnih sadržaja namijenjenih podučavanju znanosti čime će povećati kvaliteta obrazovanja za STEM područja. Prvi regionalni STEM park bit će smješten na području Kampusa, a otvorenje se planira ove godine.

Drugi EU projekt predstavlja potpuno novi pristup u radu s djecom s teškoćama u razvoju. Razvoj inovativnih socijalnih usluga – Integrativni centar za savjetovanje i podršku projekt je koji je nastao na temelju potreba zajednice, dugogodišnjeg iskustva naše organizacije u provedbi i razvoju socijalnih usluga za djecu i obitelji u riziku i vizije stručnog tima o stvaranju modela podrške u skladu sa suvremenim europskim i svjetskim standardima utemeljenim na sveobuhvatnom, holističkom pristupu u radu s djecom i obiteljima u riziku. Potrebe zajednice istražene su kroz dugogodišnju pripremu i provedbu projekata i programa u sklopu kojih smo razvijali suradnje s brojnim dionicima i stručnjacima iz sustava socijalne skrbi, odgoja i obrazovanja i zdravstva. Partner na projektu su Općina Ernestinovo i Grad Osijek. U Općini Ernestinovo provesti će se pilot edukacija jačanja kapaciteta odgojno-obrazovnih radnika za rad s ciljnom skupinom i na taj način osigurati primjenjiv model edukacije za buduće potencijalne korisnike s ciljem poboljšanja pristupa i rada s ciljnom skupinom.

Za naglasiti je kako je DOKKICA ostvarila suradnju s američkim Institutom STAR, jednim od najprestižnijih instituta u području rada s djecom s teškoćama u razvoju te je u tijeku edukacija stručnog tima DOKKICE koji će za koji mjesec početi pružati usluge za djecu s teškoćama u razvoju i njihove obitelji, a američki će stručnjaci pratiti naš rad tijekom provedbe projekta.

Potreba novih prostornih kapaciteta za rad DOKKICE

Tako je DOKKICA trenutno u nezahvalnoj situaciji jer senzornu sobu za terapijski rad s djecom s teškoćama u razvoju mora smjestiti u trenutni prostor. To znači da smo najveću prostoriju u Keršovanijevoj, koja je služila za provedbu raznih aktivnosti, morali rezervirati za senzornu sobu, a zapošljavanjem novog kadra preurediti neke prostore u uredske kako bi novozaposleni imali svoj komad radnog prostora. Opremanje sobe iznosi oko 200.000 kn, a ostatak prostornih kapaciteta morat ćemo koristiti uz guste rasporede i pomalo otežane uvjete. Sve bi moglo postati dosta zabrinjavajuće ako uzmemo u obzir broj korisnika koji će u sljedećem periodu boraviti u DOKKICI. Tako imamo oko 100-injak djece polaznika aktivnosti odgojno-obrazovnih programa i usluga, 30-ak roditelja, a u periodu od narednih mjesec-dva u DOKKICU će dolaziti još 40-ak djece s teškoćama u razvoju, njihovi roditelji te braća i sestre.

U budućem periodu namjeravamo raditi na razvoju vizije Integrativnog centra za savjetovanje i podršku – jedinstvenog centra koji će ponuditi usluge savjetovanja za djecu u riziku od razvoja poremećaja u ponašanju, terapije za djecu s teškoćama u razvoju, programe poticanja razvoja i psihoterapiju za djecu tipičnog razvoja, individualna savjetovanja i psihoterapiju za roditelje, pomoć u učenju, art terapije i odgojno- obrazovne programe. Ova vizija podrazumijeva značajno širenje prostornih kapaciteta. Želja nam je izgraditi vlastitu zgradu kako bismo nastavili dalje razvijati usluge koje našoj zajednici silno trebaju, o čemu često govore stručnjaci i korisnici.

Kako bismo prije svega osigurali uvjete za razvoj usluga za djecu s teškoćama u razvoju kao i nastavili s ostvarenjem vizije Integrativnog centra za savjetovanje i podršku pokrenuli smo kampanju JAKO JAKO BITNO s ciljem prikupljanja donacija. Ujedno smo pokrenuli i istraživanje o dostupnosti i kvaliteti usluga za djecu s teškoćama u razvoju i njihove obitelji, a u pripremi smo i međunarodne konferencije koja će okupiti znanstvenike i stručnjake iz Hrvatske i svijeta u području rada s djecom s teškoćama u razvoju.

Vjerujemo kako će svi koji prepoznaju važnost ovih usluga, iznaći načine i modele podrške, u zajednici koja, uz sve ostalo, treba ulagati i u socijalne usluge. O tome govore europske i hrvatske politike, a ova je godina proglašena i Europskom godinom mladih. Osim cesta, mostova i zgrada, važni su i ljudi, a ako zaboravimo na socijalnu dimenziju zajednice, onda možemo biti sigurni da smo jako zakazali. Nažalost, nisam daleko od istine, no, sva sreća ima nas koji se ne predajemo u brizi za ljude.

Foto: DOKKICA