29. ožujka 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Sugar ponovno na programu osječkog HNK-a u sklopu projekta “Žene u crvenom”!

2 min read
Zamjenica gradonačelnika Grada Osijeka Jasenka Crnković istaknula je kako je prevencija ključ zdravog života.

U Hrvatskom narodnom kazalištu u Osijeku, u srijedu, 2. veljače 2022. godine održana je konferencija za medije kojom su najavljene aktivnosti u sklopu projekta „Žene u crvenom“, a kojima se već četvrtu godinu zaredom nastavlja educirati o simptomima i čimbenicima rizika za razvoj cerebrovaskularnih bolesti s ciljem unapređenja zdravlja i kvalitete života stanovnika naše županije.

– Program je započeo edukativnim sadržajima namijenjenim učenicima sedmih i osmih razreda osnovnih škola te prvih razreda srednjih škola kako bi tijekom ovog tjedna obilježili Dan crvene haljine. Sam projekt sastoji se od četiri aktivnosti, između ostalih, znanstveno-istraživačkog skupa koji je okupio velik broj znanstvenika i stručnjaka iz područja zdravstva, socijalne skrbi, ekonomije i informacijsko-komunikacijskih znanosti, a kojima smo pokušali doprijeti do šire javnosti i ukazati na važnost prevencije moždanog udara kod žena. Uz to, u četvrtak, 3. veljače planirana je izložba Žene svijeta u crvenom, autorice Vesne Mores koja će se održati u HNK u Osijeku, a vrhunac projekta je mjuzikl Sugar koji će se na repertoaru ponovno naći ovog petka, 4. veljače, prvi puta nakon praizvedbe 2019. godine. Svjesni smo da moderan način života koji uključuje puno sjedenja nosi rizike za razvoj različitih cerebrovaskularnih bolesti zbog čega je važno podizati svijest i osviještenost o brizi za vlastito zdravlje – kazala je pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb i hrvatske branitelje OBŽ Ivana Stanić.

Zamjenica gradonačelnika Grada Osijeka Jasenka Crnković istaknula je kako je prevencija ključ zdravog života.

– Moždani udar je druga najsmrtonosnija bolest kako kod muškaraca tako i kod žena, a prema podacima iz 2020. godine od ukupno 5000 ljudi oboljelih od te bolesti, 3000 su žene. Zbog toga je na nama obveza podsjećanja na važnost prevencije i brige o vlastitom zdravlju jer nerijetko žene zasute brojnim obvezama zanemare same sebe – zaključila je Crnković i pozvala publiku da dolaskom na mjuzikl Sugar podrže ovaj projekt.

Tekst i foto: OBŽ