29. ožujka 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Kopački rit prebrojao: Više od 35.000 ptica! Čak 81 vrsta zimuje nedaleko Osijeka!

1 min read
Također, na drugih 20 lokacija u Osječko-baranjskoj županiji prebrojano je još oko 23.000 ptica, što je uključilo ribnjake.

Više od 35.000 ptica zimuje u Kopačkom ritu, a kao predstavnice čak 81 vrste, pokazalo je zimsko prebrojavanje ptica na području JUPP Kopački rit u Baranji, nedaleko Osijeka. Uključilo je prebrojavanje i područje Dunava, malo sjevernije od rita. Iznesen je taj podatak danas tijekom obilježavanja Međunarodnog dana vlažnih i močvarnih staništa na Pravnom fakultetu u Osijeku, a iznio ga je ravnatelj JUPP-a Tomislav Bogdanović.

U samom Kopačkom ritu prebrojano je 34.400 ptica, a na području Dunava još 950. Trend je uzlazan i nje se može biti zadovoljan, kazao je ravnatelj, dodajući da se na tim podatcima o brojnosti ptica lako može pratiti stanje okoliša i je li s ekosustavom sve u redu.

Prebrojavanje je bilo uspješno, a situaciju je olakšala i zaleđena voda tijekom siječnja, usljed čega je veći broj ptica bio na okolnim oranicama.

Također, na drugih 20 lokacija u Osječko-baranjskoj županiji prebrojano je još oko 23.000 ptica, što je uključilo ribnjake.

Foto: OsijekExpress.com (arhiva, ilustracija)