18. lipnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Ovo još u Osijeku niste vidjeli!? Umjetno sunce u Gradskom vrtu! ‘Solarij’ za travu!

2 min read
Ovakvi sustavi koriste se već na stadionima klubova kao što su Athletic Bilbao, PSV Eindhoven ili LA Galaxy, a s preseljenjem na novi stadion na raspolaganju će biti još ovakvih jedinica - zaključuju iz kluba.

– Pomični sustav svjetala pospješuje rast trave i održavanje samog travnjaka u situacijama kada nema dovoljno sunčevog svjetla – počinje objašnjenje NK Osijek na svojim mrežnim stranicama, a o instalaciji koja selektivno osvjetljava travu Gradskog vrta i stvara neobičnu svjetlosnu ‘igru’.

– S ciljem poboljšanja uvjeta u kojima nogometaši Osijeka igraju na stadionu Gradski vrt, a s pogledom na potrebe koje će biti na novom stadionu, značajan dodatak vrijednim ljudima koji su zaduženi za održavanje travnjaka bit će “umjetno sunce” odnosno pomični sustav svjetala koji pospješuje rast trave i održavanje samog travnjaka. Posebno se to odnosi na uvjete kada nema dovoljno sunčevog svjetla, posebno zimi ili u situacijama kada nema puno vremena za prirodni oporavak travnjaka – nastavlja pojašnjenje NK Osijek.

Zimi, naime trava ne raste. Ali se nogomet igra. Dok god su niske temperature i travnjak hladan, zemlja na granici smrzavanja, trava se lakše i kida kopačkama za vrijeme igre, a istovremeno za hladnog vremena trava nse ne rekuperira odvovarajućom brzinom. I zato je Osijek doskočio. Uređan, u namjanju ruku, izgleda kao jedan od onih koji u širokom pojasu navodnjavaju polja, samo što ovaj uređaj to čini svjetlom.

– Sustav naziva SGL MU360 sa svojim svjetlima pokriva površinu od 360 metara kvadratnih, a po dijelovima travnjaka pomiče se u intervalima od 24 do 48 sati. Ovakvi sustavi koriste se već na stadionima klubova kao što su Athletic Bilbao, PSV Eindhoven ili LA Galaxy, a s preseljenjem na novi stadion na raspolaganju će biti još ovakvih jedinica – zaključuju iz kluba.

Foto: NK Osijek (screenshot)