5. ožujka 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Osječka tvrtka i dvije znanstvene institucije ujedinjene u mijenjanju budućnosti!

1 min read
- Uz domaćina, direktora tvrtke Orqa Srđana Kovačevića, Sporazum će potpisati Tomislav Matić, dekan FERIT-a i Gordan Gledec, dekan FER-a, a svečanom potpisivanju nazočit će i zamjenik gradonačelnika Osijeka Dragan Vulin te župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić - najavljuje se u pozivu.

Velika je ovo vijest! Tvrtka Orqa d.o.o., osječki FERIT i zagrebački FER, danas će, kroz koji sat, potpisati Sporazum o suradnji (Memorandum of Understanding) na projektu dizajna specijaliziranog chipa za bespilotne sustave.

– Cilj sporazuma je da u sklopu IPCEI (Important Projects of Common European Interest)- ključnog strateškog instrumenta za provođenje EU industrijske strategije, potpisnici Sporazuma rade zajednički na istraživanju i razvoju tehnologija od strateške važnosti za digitalnu i otporniju EU – navodi tvrtka u svom pozivu medijima, a koji i laicima poput nas zvuči dovoljno jasno i razvidno kako će dvije znanstvene institucije i osječka tvrka ujediniti znanje, snage i iskustvo u mijenjanju budućnosti.

Jer, kako nadalje stoji u pozivu, svojim dosadašnjim djelovanjem tvrtka Orqa pozicionirala se kao svjetski lider u području razvoja video-naočala za pilote dronova i vodeća regionalna tvrtka u industriji bespilotnih letjelica (dronova), a Sporazum koji će potpisati s dva renomirana fakulteta jedinstven je na području Republike Hrvatske i njime će se dodatno osnažiti položaj i vidljivost Osijeka i Osječko-baranjske županije u IT svijetu.

– Uz domaćina, direktora tvrtke Orqa Srđana Kovačevića, Sporazum će potpisati Tomislav Matić, dekan FERIT-a i Gordan Gledec, dekan FER-a, a svečanom potpisivanju nazočit će i zamjenik gradonačelnika Osijeka Dragan Vulin te župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić – najavljuje se u pozivu.

Foto: Pixabay (ilustracija)