2. veljače 2023.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

HNS s UEFA-om i Disneyem predstavlja projekt za djevojčice: UEFA Playmakers!

3 min read
Napokon, kada je riječ o Slavoniji, kampovi će doći u Osijek, Požegu, Slavonski Brod, Vinkovce i Županju. Prvo izdanje je već u ožujku i valja Vam na stranici HNS-a potražiti prijavnicu.

– Djevojčice diljem Hrvatske od ožujka će imati priliku sudjelovati u programu UEFA Playmakers i zavoljeti nogomet kroz inovativne i zabavne treninge koji prate radnju najpopularnijih Disneyjevih animiranih hitova – u jednoj rečenici je Hrvatski nogometni savez predstavio vrlo intrigantan i sadržaja program i projekt, a koji će, vrlo je važno, doći i u Osijek za osječke djevojčice koje žele naučiti više o nogometu! Stoga pažljivo čitajte dalje…

Napokon, kada je riječ o Slavoniji, kampovi će doći u Osijek, Požegu, Slavonski Brod, Vinkovce i Županju. Prvo izdanje je već u ožujku i valja Vam na stranici HNS-a potražiti prijavnicu. Ne brinite, besplatno je – https://hns-cff.hr/playmakers/

– UEFA Playmakers je, objašnjavaju iz HNS.a, program promocije ženskog nogometa, koji je nastao u suradnji između Uefe i Disneyja te kojeg HNS uvodi od 1. ožujka.Program je namijenjen djevojčicama u dobi od 5 do 8 godina te je prilagođen i onim djevojčicama koje nikada prije nisu igrale nogomet ili sudjelovale u nekom sportu. Program je fokusiran na naraciju, glumu, maštu i dječju igru kao glavne elemente u poticanju djevojčica na igranje nogometa i razvijanje motorike te fizičkih vještina. U Hrvatskoj će se program odvijati za vrijeme 2022. i 2023. godine te će ukupno biti organizirana četiri izdanja programa, a prvo izdanje – ono koje kreće u ožujku 2022. godine – pratit će radnju animiranog filma Snježno kraljevstvo 2 – najavljuju iz Saveza.

– Svako izdanje programa sastojat će se od deset treninga, za vrijeme kojih će djevojčice utjeloviti likove iz Disneyjevih najpopularnijih animiranih filmova poput Snježnog kraljevstva i Izbavitelja te učiti temeljne nogometne vještine. Treninzi će se u većini nogometnih centara koji sudjeluju u ovom programu odvijati na terenima i/ili u dvoranama ženskih nogometnih klubova – nastavlja HNS, sugerirajući time mogućnost da se djevojčice i nakon kampova zadrže u klubovima, gdje bi mogle nstaviti raditi i trenirati.

– Ovaj program sviđa mi se iz više razloga – veliki sam zaljubljenih u crtiće, pogotovo Disneyjeve, a također sam veliki zaljubljenik u sport i vjerujem kako bi sva djeca trebala imati priliku baviti se sportom. Ova inicijativa odličan je način da djevojčice od najmanje dobi steknu naviku bavljenja sportom kroz igru i zaigranost – koje su, po meni, najbitniji dio sporta – rekao je ambasador projekta UEFA Playmakers u Hrvatskoj, aktualni trener u hrvatskoj U-19 reprezentacij Niko Kranjčar.

– Razvoj ženskog nogometa i poticanje djevojčica na bavljenje nogometom važni su ciljevi HNS-a te vjerujemo kako nam ovaj program, uz brojne druge programe za razvoj ženskog nogometa koje već provodimo, može biti od velike koristi za razvijanje naše ženske nogometne baze. Kao dugogodišnji trener koji je radio s mlađim uzrastima i kao glavni instruktor čiji posao uključuje rad s mladim igračima, vidim zaista puno potencijala u pristupu kojeg koristi program UEFA Playmakers – mislim da su igra i gluma odličan način da djevojčicama predstavimo nogomet i da kroz jedno pozitivno i zabavno iskustvo postavimo temelje za njihovo bavljenje nogometom – rekao je glavni instruktor Hrvatskog nogometnog saveza Petar Krpan.

Foto: Drago Sopta/HNS (ustupljeno za objavu od strane autora i produkcije)