28. ožujka 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Hajduković i Socijaldemokrati reagirali na prijedlog Zakona o poljoprivrednom zemljištu…

4 min read
Reakciju potpisuju Romana Nikolić, Domagoj Hajduković i Marina Opačak Bilić, a objavu prenosimo u cijelosti...

Osječki zastupnici, odnosno zastupnici Kluba Socijaldemokrata u Hrvatskom saboru, reagirali su u pisanoj formi na prijedlog Zakona o poljoprivrednom zemljištu. Reakciju potpisuju Romana Nikolić, Domagoj Hajduković i Marina Opačak Bilić, a objavu prenosimo u cijelosti…

REAGIRANJE

Vlada RH je na zadnjoj sjednici uputila u saborsku proceduru Konačni prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o poljoprivrednom zemljištu koji je poguban za male poljoprivrednike. Već smo tijekom prvog čitanja ukazivali na moge propuste predloženog Zakona, a nakon objave konačnog prijedloga smatramo da smo s pravom smo zabrinuti za male OPG-ovce.

Naime, kada je u pitanju raspolaganje državnim zemljištem mnogi poljoprivrednici već duže vrijeme iskazuju nezadovoljstvo načinom davanja zemljišta u zakup od strane jedinica lokalne samouprave.  Postoje primjeri iz Čađavice, Pitomače i Garešnice (ali i mnogih drugih općina i gradova) gdje smo svjedočili samovolji i netransparentnošću pojedinih čelnika JLS kada se državna zemlja javnim pozivom dijelila stranačkim poslušnicima, podobnim kadrovima, kumovima i rodbini, većinom osobama koja do tada nisu imali zemlju u zakupu, a bez nje su ostali ozbiljni dugogodišnji poljoprivredni proizvođači. Upravo ti ozbiljni poljoprivrednici žive isključivo od poljoprivrede i sada ne mogu doći do osnovnog resursa koji im je potreban – zemlje.

Postoji još čitav niz nejasnoća u sustavu bodovanja predloženom u Zakonu, pa tako nigdje nisu navedeni do sada uvriježeni kriteriji kao npr. dosadašnji posjednik, stočar povrtlar i sl. Isto tako, uvode se kriteriji bez dodatnih obrazloženja i jasne definicije kao i sektora na koji se odnose poput “stvaranja dodane vrijednosti,” trajnih nasada i prerade u stočarstvu i ratarstvu koje je vrlo širok pojam i bez jasnog definiranja može biti podložno različitim tumačenjima. Bojimo se da će sve to dovesti do daljnje netransparentnosti i nepravilnosti u postupcima raspolaganja državnim poljoprivrednim zemljištem na koje su se poljoprivrednici već žalili.

Žalosti činjenica kako se tretira ekološka proizvodnja i ekološke proizvođače. Predviđeno je da se ta proizvodnja uvjetuje kao kriterij sa minimalno 25% ukupnih površina, a da bi se za to dobilo svega „ mršavih” 5 bodova. Da postoji nepravedan tretman i apsolutno nemotivirajući poticaj za eko proizvođače, govori činjenica kako eko proizvodnja nije jednostavna i iziskuje veliki angažman samih eko proizvođača i nikako nije samo „ skupljanje duplih poticaja” kako ih ministarstvo ovim prezentira.

Ostavlja se i mogućnost nekontroliranog rasta cijena budući da najveća ponuđena cijena neće više biti limitirana na „maksimalno dvostruko” od početne cijene. Svakome je jasno da će takav pristup zemljišta ograničiti samo na one koji će si moći to financijski i priuštiti, odnosno samo rijetki, oni kojima u slučaju nedostatnosti postojećeg kapitala su sklone i banke, dok sva mala ili manja gospodarstva neće na ovaj način doći ni do minimalnih površina.

Prema poljoprivrednicima je nekorektno i propisivanje dodatnih uvjeta prihvatljivosti. Naime, kako je postojala nejasnoća oko definiranja jedinstvenog maksimuma poljoprivrednog zemljišta koji ponuditelj može dobiti javnim pozivom u zakup, predloženi Zakon propisuje da se za površine veće od 50 hektara propisuju dodatni uvjeti prihvatljivosti. Pitamo se zašto se ultimativno ide na ovakvo limitiranje i ograničavanje površina datih u natječaj sa dodatnim uvjetima prihvatljivosti ( Članak 36.st. 13.)? Poljoprivrednik, ukoliko želi zadržati ili dobiti predmetnu parcelu spomenute veličine, mora prihvatiti navedene uvjete i krenuti u nešto novo i nepoznato pa makar i porotiv svoje volje, znanja i iskustva, pa i po cijenu svoje „propasti”.

Kada svemu ovome dodamo i činjenicu da još uvijek nemamo jasnu strategiju razvoja poljoprivrede i viziju kako je želimo razvijati, zaista se moramo zapitati kamo vodi ovakav Zakon i kome pogoduje, jer jedino što iz njega možemo isčitati jest da ne pogoduje malim i srednjim proizvođačima koji su već opterećeni ogromnom cijenom mineralnih, zaštitnih sredstava, a od nedavnog Zakona o sjemenu i troškom dorade sjemena. Bojimo se da donošenje ovakvog Zakona neće spriječiti zlouporabe i nepravilnosti pri dodijeli poljoprivrednog zemljišta, već unijeti dodatnu nesigurnost u sam proces. Sve će se to loše odraziti na već opustošeni ruralni prostor Slavonije, Baranje i Srijema ali i na druge dijelove Hrvatske gdje je dominantna gospodarska aktivnost poljoprivreda.

Na kraju dana, poljoprivredno zemljište je jedan od najvažnijih resursa kojima država raspolaže i baš zbog toga pozivao i ostale kolegice i kolege zastupnice da se odlučno suprotstave ovakvom, lošem prijelogu Zakona!

Foto: Youtube (screenshot)