29. ožujka 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Tri Moldavca kroz Slavoniju ‘švercala’ Indijce! Policija jednom pucala u gume!

2 min read
Postoji osnovana sumnja da su okrivljenici 4. veljače 2022., u blizini Vrbanje, zajednički i dogovorno počinili navedeno kazneno djelo s ciljem da se nepripadno materijalno okoriste. 

Općinsko državno odvjetništvo u Vinkovcima je, povodom kaznene prijave Policijske uprave vukovarsko-srijemske, Postaje granične policije Vrbanja, protiv trojice državljana Republike Moldavije (1999., 1998. i 1987.), nakon provedenih dokaznih radnji ispitivanja osumnjičenika donijelo rješenje o provođenju istrage, zbog osnovane sumnje da su trojica okrivljenika počinila kazneno djelo protuzakonitog ulaženja, kretanja i boravka u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske unije i potpisnici Šengenskog sporazuma iz čl. 326. st. 1. i 2. KZ/11, i zbog osnovane sumnje da je drugookrivljenik počinio kazneno djelo prisile prema službenoj osobi iz čl. 314. st. 1. i 2. KZ/11 – javlja danas DORH i nastavlja…

Postoji osnovana sumnja da su okrivljenici 4. veljače 2022., u blizini Vrbanje, zajednički i dogovorno počinili navedeno kazneno djelo s ciljem da se nepripadno materijalno okoriste. 

Osnovano se sumnja da su, prema prethodnom dogovoru prvookrivljenika sa, za sada, nepoznatim muškarcem, i nakon što je prvookrivljenik o tom dogovoru obavijestio drugookrivljenika i trećeokrivljenika koji su pristali na to, u cilju da se nepripadno materijalno okoriste omogućili stranim migrantima, koji su ilegalno ušli u Republiku Hrvatsku iz Republike Srbije, njihovo odvoženje do blizine Zagreba. Iako su znali kako te osobe ne ispunjavaju uvjete za ulazak, boravak i kretanje u Republici Hrvatskoj, osnovano se sumnja da su drugookrivljenik i trećeokrivljenik, za unaprijed obećani neutvrđeni novčani iznos koji im je trebao biti isplaćen po njihovom dovoženju na odredište, primili svaki u svoje vozilo više državljana Indije.

Tijekom prijevoza su ih zaustavili policijski službenici pri čemu je drugookrivljenik, kako bi spriječio policijskog službenika u obavljanju službene radnje prema njemu, primijenio silu odnosno, osnovano se sumnja da je naglo ubrzavajući svojim vozilom krenuo prema službeniku kako bi ga spriječio da ga ovaj zaustavi, i to neposredno nakon što je u svoje vozilo primio migrante i krenuo prema autocesti A3 Lipovac–Zagreb. Policijski službenik primijenio je sredstva prisile odnosno uporabio je vatreno oružje i pucao u prednji desni pneumatik drugookrivljenikova vozila, a potom je naglo odskočio i sklonio se iza službenog vozila kako bi izbjegao nalet drugookrivljenikova vozila na sebe.  

Sucu istrage Županijskog suda u Vukovaru predloženo je određivanje istražnog zatvora protiv trojice okrivljenika na temelju odredbe čl. 123. st. 1. toč. 1. ZKP-a, uz napomenu da, prema stavu ovog državnog odvjetništva, nema mjesta jamstvu jer Republika Moldavija nije članica Europske unije. Sudac istrage Županijskog suda u Vukovaru prihvatio je prijedlog ovog državnog odvjetništva i odredio istražni zatvor protiv trojice okrivljenika zbog opasnosti od bijega, ali je prvookrivljeniku i trećeokrivljeniku odredio jamstvo u visini od 300.000,00 kuna u gotovini, te drugookrivljeniku jamstvo u visini od 500.000,00 kuna u gotovini.

Državno odvjetništvo podnijelo je žalbu protiv takvog rješenja suca istrage – zaključuje DORH.

Foto: Pixabay (ilustracija)