28. ožujka 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Zavod objasnio koja je razlika: Smrt od Covida-19 ili smrt sa Covidom-19!

1 min read
...postoji razlika između onih koji su umrli sa i od Covida-19. A HZJZ, odnosno bolnice, razliku u te dvije 'kategorije' počele su voditi od 10. siječnja ove godine.
koronavirus križ

Od početka epidemije virusa Sars-CoV-2 u Hrvatskoj je u epidemijskim statističkim kolonama zabilježen broj od ukupno 14.329 osoba. Pa ipak, postoji razlika između onih koji su umrli sa i od Covida-19. A HZJZ, odnosno bolnice, razliku u te dvije ‘kategorije’ počele su voditi od 10. siječnja ove godine. Ti podatci vele kako je u zadnjih mjesec dana umrlo 1.437 osoba, 1.051 od i 386 sa Covidom-19. Obzirom da je od početka bilo nejasnoća što znači što, N1 je tražio pojašnjenje Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Smrt bolesnika koji su umrli od Covida, definira se kao smrt uzrokovana bolešću koja je klinički kompatibilna s potvrđenim slučajem Covida-19, osim ako postoji jasni drugi uzrok smrti koji se ne može povezati s covidom-19, primjerice neka vrsta traume. Razvoj bolesti je jasan, podrazumjeva kraj pneumonijom, plućnom embolijom, RDS-om, sepsom… Također, između vremena bolesti i smrti ne smije postojati razdoblje oporavka.

Smrt bolesnika koji su umrli sa Covidom, definira se kao smrt koja je uzrokovana i klinički kompatibilna s drugim bolestima (npr. trauma, rak u terminalnoj fazi, moždani udar, infarkt miokarda, terminalna faza bubrežnog zatajenja, terminalna faza zatajenja jetre i dr.).

Foto: Pixabay (ilustracija)