16. srpnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Jeste li primjetili življi zračni promet iznad Osijeka? Letjelo se jučer za Dubai, Abu Dhabi, Delhi…

2 min read
- To je ta 'trasa'. To je to. Mi smo na 'trasi' između istoka i zapada. I tu je uvijek živo na nebu - kazao je Krešimir Trtanj, dodajući kako je prilika za primjetiti to bila idealna jučer.

Tehassaloniki u Grčkoj, Varna u Bugarskoj, Dubai i Abu Dhabi u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Delhi u Indiji, pa i čitav drugi spektar istočnih destinacija povezane su s europskim aerodromskim polazištima, Bečom, Parizom, Frankfurtom…, a zračnom ‘trasom’ preko Osijeka. Jučer se to posebno intenzivno moglo čuti i vidjeti, a na kristalno čistom nebu iznad Osijeka, bez ijednog oblaka. U razmacima od po nekoliko minuta prolazili su u oba smjera ‘dvomotorci’, ‘četveromotorci’, čitave ‘grdosije’, mali avioni…, otkrivaju to i animacije dostupne na internetu, a koje prate avionske letove širom svijeta.

U prvi trenutak palo nam je na pamet kako se dio prometa s istoka preusmjerio preko Osijeka, a eventualno zbog krize nad Ukrajinom, no osječki pilot Croatia Airlinesa, pilot Airbusa Krešimir Trtanj, redoviti nebeski letač europskim destinacijama, poučio nas je kako smo u subotu samo imali idealnu priliku primjetiti nešto što se događa stalno.

Da se razumijemo, nije to bio razgovor novinara stručnjaka za zračni promet i pilota i analitičara, već dva čovjeka, od kojih jedan leti nebom, drugi u nj gleda. Ali, razumio je pilot što nas zanima i iznio svoja saznanja…

– To je ta ‘trasa’. To je to. Mi smo na ‘trasi’ između istoka i zapada. I tu je uvijek živo na nebu – kazao je Krešimir Trtanj, dodajući kako je prilika za primjetiti to bila idealna jučer.

– Čim onako kao jučer nema oblaka, kada je na nebu takva situacija, zvuk se nema od što odbijati, da se tako izrazim, a onda se jako dobro na tlu uočava prometnost – nastavio je Trtanj, odbacujući pretpostavku kako prometnost preko Osijeka ima bilo kakve veze s Ukrajinom.

– Ma kakvi. Promet je iznad nas uvijek takav, a iznad Ukrajine je smanjenog intenziteta već godinama – dometnuo je još Trtanj, dodajući i da je razlog uočavanju zračnog prometa preko Osijeka posljednjih dana i sve više letova, pošto se u epidemiološkim uvjetima zračni promet ipak značajnije oporavlja.

– Iako su to neke ‘hodničke priče’, sve više mi piloti nekako među sobom primjećujemo da se promet približava ’19. godini, vremenu prije epidemije – zaključio je.

Uglavnom, kako god, vjerujemo da nismo bili jedini jučer koji su pojačano čuli zvukove avionskih motora iznad Osijeka i Slavonije. Kad god bi prema nebu pogledali, netko je, potpuno nesvjestan nas na tlu, putovao ka svojoj destinaciji. Možda je taman ispijao ‘guc’ whiskeya ili ‘žvakao’ hladan komad lososa.

Foto: Pixabay (ilustracija), Facebook, Krešimir Trtanj (screenshot) & FlightRadar24 (screenshot)