29. ožujka 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

FOTO: U Osijeku najsuvremeniji pročistač otpadnih voda! Najveće gradilište u Osijeku!

3 min read
Postrojenje su obišli gradonačelnik Osijeka Ivan Radić, ministrica regionalnoga razvoja i fondova EU Nataša Tramišak, zamjenik župana Osječko-baranjske županije Mato Lukić, direktor VGO Hrvatskih voda za Dunav i donju Dravu Željko Kovačević, te predsjednik Uprave Vodovoda Osijek Goran Pajnić.

U Osijeku su u punom jeku radovi na izgradnji postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda (PPOV) grada Osijeka. Rok završetka predviđen je za veljaču 2024. Bit će to najveći i najsloženiji takav sustav u Hrvatskoj, a zbrinut će sve otpadne vode s ovoga područja.

Postrojenje su obišli gradonačelnik Osijeka Ivan Radić, ministrica regionalnoga razvoja i fondova EU Nataša Tramišak, zamjenik župana Osječko-baranjske županije Mato Lukić, direktor VGO Hrvatskih voda za Dunav i donju Dravu Željko Kovačević, predsjednik Uprave Vodovoda Osijek Goran Pajnić i član Uprave Marko Eljuga.

– Rekao bih da ovdje niče pravi mali grad, s obzirom da će se izgraditi čak 28 objekata. Kada ovo postrojenje za dvije godine bude dovršeno, bit će to najsloženiji i najsuvremeniji sustav za pročišćivanje otpadnih voda u Hrvatskoj. Govorimo o osjetljivom području dunavskog sliva, čime ćemo zaštiti našu Dravu. Grad Osijek dobio je nagradu za eko grad 2021., nastavit ćemo u tom smjeru i dalje raditi, a ovako veliki kompleks i zahvat ide tomu u prilog  – rekao je osječki gradonačelnik Ivan Radić te zahvalio ministarstvu, Republici Hrvatskoj i Hrvatskim vodama.

Ministrica Tramišak istaknula je da su ovakva gradilišta primjer kako treba iskoristiti sredstva iz fondova Europske unije za dobrobit građana, ali i za unaprjeđenje kvalitete usluge javnoga sektora.

– Kako bi se približili i nacionalnim i europskim standardima zaštite okoliša, što je u sve većem fokusu, ovakvi projekti zasigurno su oni koji će biti vodeći po tom pitanju. Da će ovaj projekt biti završen planiranom dinamikom, uvjeravaju nas radovi koji su u odmakloj fazi – kazala je ministrica Tramišak te čestitala Gradu Osijeku i osječkom Vodovodu.

Trenutačno se obavljaju betonski i armirački radovi na dva najveća objekta postrojenja,  Sekundarnom taložniku i Biološkom bazenu, koji kapacitetom od 34.000 m3 prelaze dnevnu potrošnju vode Grada Osijeka. Do sada je ugrađeno 1400 tona armaturnog čelika i preko 7500 m3 betona. U tijeku je i izvođenje zemljanih radova, te onih na izgradnji trajne vanjske ograde oko područja postrojenja. Paralelno teče i završni proces projektiranja glavnih i izvedbenih projekata postrojenja.

Podsjetimo, izgradnja Postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda grada Osijeka jedan je od šest ugovora u okviru EU projekta “Poboljšanje vodno komunalne infrastrukture Grada Osijeka“, kolokvijalno nazvanog Projekt Osijek. Izgradnja je potrebna za smanjenje ispuštanja nepročišćenih otpadnih voda u osjetljiva područja dunavskog sliva.

Kapacitet postrojenja je 170.000 ES (ekvivalent stanovnika), a njegovom realizacijom izgradit će se čak 28 zasebnih građevinskih objekata na ukupnoj površini zahvata od 165.000 m². PPOV se nalazi u Nemetinu i u njemu će se pročišćivati otpadne vode grada Osijeka, Čepina, Antunovca, Bijelog Brda, Bilja i Darde.

Postrojenje će imati treći stupanj pročišćivanja komunalne otpadne vode, što znači da će se voda nakon mehaničkog pročišćivanja dodatno pročišćivati i biološki, pa će se, primjerice, dodatno smanjiti količina fosfora i dušika koja se u otpadnim vodama vraća u Dravu. Riječ je o iznimno zahtjevnoj investiciji i u građevinskom i u tehnološkom smislu. Projekt je vrijedan više od 228 milijuna kuna, od čega Europska unija iz Kohezijskog fonda sufinancira 73 posto iznosa, dok je 10 posto financirano iz državnoga proračuna te 10 posto sredstvima Hrvatskih voda. Preostalih sedam posto osiguravaju Grad Osijek i Općina Čepin.

Tekst i foto: Grad Osijek