28. ožujka 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

FOTO: Ovako već sada izgleda RDC! Radić i Anušić obišli radove na izgradnji!

2 min read
- U visokoj je fazi izgradnje. Drago mi je da izgradnja napreduje i bolje nego smo očekivali. I ovdje se vidi suradnja Grada i Županije. Ovo će biti nadogradnja poljoprivrednoj proizvodnji. RDC će biti novi stanovnik u Nemetinu - dodao je i gradonačelnik Osijeka Ivan Radić.

Župan osječko-baranjski Ivan Anušić, gradonačelnik Osijeka Ivan Radić, saborski zastupnik Goran Ivanović, pročelnica Upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj Silva Wendling, Alen Mamić, direktor RDC-a i Ivica Crnković, predsjednik uprave Projektgradnja plus, obišli su danas radove na izgradnji Regionalnog distribucijskog centra za voće i povrće u Osijeku, a čija faza dovršenosti gotovo da govori – uskoro useljivo!

– Dolazimo polako kraju. Nadam se da ćemo do kraja godine započeti s radom. Ovo je prvi projekt ovakve vrste u Hrvatskoj i po uzoru na nas sve će županije u državi imati ovakav RDC. Ovo je od velike važnosti za male proizvođače, za sve koji misle živjeti od poljoprivrede, a do sada nisu imali uvjete – govorio je župan Anušić, hvaleći izvođača radova, a koji je ‘probio rokove’ u pozitivnom smislu i juri dovršetku prije roka.

– U visokoj je fazi izgradnje. Drago mi je da izgradnja napreduje i bolje nego smo očekivali. I ovdje se vidi suradnja Grada i Županije. Ovo će biti nadogradnja poljoprivrednoj proizvodnji. RDC će biti novi stanovnik u Nemetinu – dodao je i gradonačelnik Osijeka Ivan Radić.

– Oni koji su pratili saborsku raspravu prošli tjedan, znaju da je strategija poljoprivrede bile na rasporedu, a jedna od sastavnica su ovakvi centri, kako bi smo u državi dobili dodanu vrijednost, a ne bili samo sirovinska baza. I zato čestitam županu na ovom centru – kazao je Ivanović.

– Svi ste svjesni važnosti objekta. Proizvođačima su nužni ovakvi prostori za smještajne kapacitete i međusobno povezivanje… – dodala je i Wendling, pojašnjavajući kako mali proizvođači proizvode mogu prodavati na tržnici, ali za konkurentnost im je potrebno povećati kapacitete, a onda je važan centar za skladištenje i plasman.

Direktor RDC-a Mamić je pobrojao kapacitete centra, od 8.182 četvornih metara, 2.910 tona kapaciteta, 318 tona za komercijalni smještaj, 16 komora, 10 ULO hladnjača…

– Objekt je kompleksan i građevinski i opremom. Samo su bolnice kompleksnije. Sve ide na vrijeme, unatoč teškoćama u nabavi. Rok nije upitan. Rok je jesen, ali mislim da ćemo biti spremni za tehnički pregled i dva mjeseca prije – rekao je Ivica Crnković.

Foto: Grad Osijek