20. travnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Besplatan obrok za sve učenike osnovnih škola osiguran samo u Osječko-baranjskoj županiji

4 min read
Pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje i mlade OBŽ Miranda Glavaš Kul ističe da je proteklih godina preko ovog projekta osigurano 5,5 milijuna kuna te ove godine milijun kuna.

U Velikoj vijećnici Skupštine Osječko-baranjske županije u Osijeku danas (25. veljače 2022. godine) održana je Uvodna konferencija projekta „Vrijeme je za školski obrok 2021.-2022.“. Projekt je sufinanciran sredstvima fondova Europske unije i predstavlja nastavak projekta „Osiguravanje školske prehrane za djecu u riziku od siromaštva“, koji Osječko-baranjska županija uspješno provodi šestu godinu zaredom.

U projekt „Vrijeme je za školski obrok 2021.-2022.“ uključeno je ukupno 994 učenika iz 18 osnovnih škola kojima je osnivač Osječko-baranjska županija, a namijenjen je za pomoć djeci iz obitelji korisnika prava na dječji doplatak. Vrijednost projekta je 999.081,83 kuna i ta su sredstva u cijelosti bespovratna; 85 % osigurava se iz Fonda europske pomoći za najpotrebitije i 15 % iz Državnog proračuna Republike Hrvatske. Kako stoji u temeljnim odrednicama, cilj projekta je ublažavanje najgorih oblika dječjeg siromaštva, pružanjem nefinancijske pomoći djeci u siromaštvu ili u riziku od siromaštva u vidu podjele hrane u osnovnim školama.

Pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje i mlade OBŽ Miranda Glavaš Kul ističe da je proteklih godina preko ovog projekta osigurano 5,5 milijuna kuna te ove godine milijun kuna.

– Kroz projekt „Vrijeme je za školski obrok 2021.-2022.“ osigurava se dio sredstava potrebnih za ukupnu prehranu učenika, a naglašavam da je Osječko-baranjska županija jedina županija u RH u kojoj svi učenici osnovnoškolske dobi imaju besplatan obrok. „Vrijeme je za školski obrok“ je bio prvi takav projekt županije, a nakon njega smo uvidjeli potrebu za proširivanjem projekta. No, ne želimo dijeliti djecu nego omogućiti da sva djeca dobiju kvalitetan obrok u svojim školama i stoga je pokrenut projekt „Školski obrok za sve“ koji se provodi u 75 osnovnih škola te u koji je od 1. siječnja 2018. godine Osječko-baranjska županija uložila 38 milijuna kuna. Ove godine u proračunu OBŽ osigurano je 11 milijuna kuna, a u sufinanciranju sudjeluje 41 jedinica lokalne samouprave koje pokrivaju od 5 do 50 % potrebnih sredstava. Izuzetak je jedino Općina Čeminac koja ne sudjeluje u projektu nego troškove u cijelosti pokriva Županija – kazala je danas pročelnica Miranda Glavaš Kul.

Dodala je da se na području OBŽ primjenjuje i treći projekt – projekt „Školska shema voća i povrća te mlijeka i mliječnih proizvoda“ kojim je za ovo područje osigurano dodatnih 1,25 milijuna kuna kako bi djeca povećala redovito uzimanje svježeg voće, povrća i mliječnih proizvoda.

– Projekt „Vrijeme je za školski obrok 2021.-2022.“ vrijedan je gotovo milijuna kuna, a njime osiguravamo dio sredstva potrebnih za financiranje prehrane učenika osnovnih škola. Podsjećam da je župan Ivan Anušić u svom izbornom programu u prvom mandatu 2017. godine obećao da će sva djeca u našoj županiji imati besplatnu prehranu, što je i ispunjeno. Projekt stalno nadograđujemo, osobito uvođenjem zdravih namirnica i to s polja upravo s područja Slavonije i Baranje. Sada je vrlo važna dogradnja sustava s Regionalnim distribucijskim centrom za voće i povrće, koji se upravo gradi. Uvjeren sam da velika većina naših škola željno očekuje mogućnost dobivanja tih svježih namirnica. Uostalom, značajan broj škola i sada priprema 4-5 kuhanih obroka tjedno, neki 1-2, no svakako želimo da prehrana učenika bude što je moguće zdravija i kvalitetnija – rekao je zamjenik župana Josip Miletić.

Pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje i mlade OBŽ Miranda Glavaš Kul dodaje kako za sada ne postoje odgovarajući infrastrukturni uvjeti za posluživanje kuhanih obroka u svim školama, no na tomu se puno radi.

– Od 2018. godine Osječko-baranjska županija je uložila tri milijuna kuna u opremanje školskih kuhinja, a trenutni izazov je osiguranje dovoljnog broja kuhara. Ni pandemija nam „ne ide na ruku“ jer se ne može posluživati obroke u isto vrijeme, a sve škole nemaju velike kuhinje i blagovaonice da bi se to moglo ostvariti. Naravno, imamo i primjere škola koje kuhaju svih pet dana, neke četiri dana ili 1-2 puta tjedno, a ostalim danima budu posluženi drugi proizvodi. Put kojim želimo ići je da u projekt što više uključimo domaće proizvođače, da oni budu dobavljači našim školama u kojima bi se tada jelo proizvode s naših polja i OPG-ova. Naravno, važno je učiti djecu od najranije dobi samostalno proizvoditi, pa imamo i krasnih primjera škola koje su napravile plastenike i povišene gredice gdje proizvode barem dio potrebnih namirnica. Razmišljamo i korak dalje, pa se pripremamo za bolju i kvalitetniju ponudu te smo u projekt uključili Nastavni Zavod za javno zdravstvo OBŽ i njihov nutricionistički tim koji promišlja kako učenicima poboljšati prehranu da im ponudimo ono što vole jesti, a da to ujedno bude i zdravo – istaknula je Miranda Glavaš Kul.

O funkcioniranju školske prehrane u Osnovnoj školi Dr. Franjo Tuđman Beli Manastir Lidija Šumiga.

Tekst i foto: OBŽ