29. ožujka 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Fotografije osječke novinarke s ukrajinsko-mađarske granice kidaju srce! Sjećanja su svježa…

2 min read
Čovjek je čovjek, dijete je dijete, rat je rat..., 30 godina prije ili poslije, 500 kilometara dalje ili bliže.

– Ne razumijem ih što govore, ali im na licima vidim isto ono što sam vidjela na našima ’91. godine – napisala je osječka novinarka 24 sata Danijela Mikola, a dijeleći nekoliko fotografija s granice između Mađarske i Ukrajine, iz mjesta Zahony, ponajvećeg tamošnjeg graničnog prijelaza između ovih dvaju država na 160 kilometara dugoj granici, preko koje su se brojni ljudi drugog dana ruske ofenzive odlučili poći s djecom dalje od ratnih razaranja.

Na jednoj fotografiji je usnula crvenokosa djevojčica, na strunjači prihvatnog centra. Leži iscrpljen anđelak. Kasnije su joj donijeli plišanu igračku, pokrili ju. Spava dalje od eksplozija i iscrpljujućeg puta. Ako je iz Kijeva, 900 kilometara je morala prijeći u dugim kolonama prije nego je stala na mađarsko tlo. Uz nju su još dva dječaka, ne puno starija od nje.

Na drugoj majka s djetetom korača cestom. Uz rub. Pješke su prešli granicu. Jer, otac se vjerojatno vratio. I nema majka putnu torbu, kofere…, već vrećicu. A dijete nosi jednu igračku i vuče šareniji kofer, današnje školske torbe osnovaca. I to je jedino modernije na tim fotografijama, u odnosu na fotografije nas i naših prognanika i izbjeglica ’91. godine.

Čovjek je čovjek, dijete je dijete, rat je rat…, 30 godina prije ili poslije, 500 kilometara dalje ili bliže.

Želite li više čitati iz pera Danijele Mikole s granice, najnoviji tekst možete pronaći na – 24 sata.

Foto: Danijela Mikola (privatna arhiva, ustupljeno za objavu)