18. travnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

FOTO Dvorana Jug spremna za prihvat ukrajinskih izbjeglica! Lukić i Vulin obišli pripremu…

3 min read
Posebnost osječkog smještaja za izbjeglice je ta što neće spavati na strunjačama u dvorani. Grad Osijek i Osječko-baranjska županija pripremili su krevete na kat.

Dvorana na Jugu 2 u Osijeku je definirana kao prihvatni centar za ukrajinske izbjeglice za cijelu Slavoniju, svih 5 slavonskih županija, a gdje bi se svatko od pridlošlih zaržavao dva do tri dana, a potom uz izradu kartona, odmor i opskrbu, uputio u trajniji smještaj. Posebnost osječkog smještaja za izbjeglice je ta što neće spavati na strunjačama u dvorani. Grad Osijek i Osječko-baranjska županija pripremili su krevete na kat.

Jedna je obitelj već odsjela u Vukovarsko-srijemskoj županiji, jedna iz Osijeka nastavila put za Zagreb, jedna smještena u privatni smještaj u Osijeku…

Dvorana je namještena, spremna za prihvat većeg broja, do 100 osoba. Danas su istu obišli Mato Lukić, dožupan OBŽ i načelnik Stožera Civilne zaštite Osječko-baranjske županije, Dragan Vulin, dogradonačelnik Osijeka i načelnik Gradskog stožera, Zvonko Grgec, pročelnik Područnog ureda CZ Osijek, Martina Hećimović, ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Osijek.

– Grad Osijek stavio na raspolaganje Dvoranu Jug za prihvat izbjeglica iz Ukrajine. Dvorana kapaciteta 100 kreveta postaje prihvatni centar za ukrajinske izbjeglice za 5 slavonskih županija. Ovdje će se registrirati, te će im biti pružen prvi privremeni smještaj. Jutros u Osijek stigla jedna ukrajinska obitelj. Registrirani su i smješteni su u privatnom smještaju – potvrđuje jutros Grad Osijek.

– Pripremne aktivnosti počele su prije nekoliko dana jer s obzirom na situaciju u Ukrajini očekujemo dolazak izbjeglica i na naše područje. U dvorani Jug osigurano je stotinjak kreveta, a prema našim informacijama manji broj obitelji iz Ukrajine već je ušao u Hrvatsku na području naše županije, odnosno iz Srbije ili Mađarske. Dio njih je imao unaprijed osiguran smještaj kod prijatelja i obitelji, a za jednu obitelj znamo da se uputila u zagrebački prihvatni centar. Spremni smo reagirati i povećanjem kapaciteta ako se za to ukaže potreba – rekao je načelnik Stožera Civilne zaštite Osječko-baranjske županije Mato Lukić.

Na sjednici Stožera sudjelovali su uz pripadnike MUP-a, Crvenog križa, Centra za socijalnu skrb, Grada Osijeka i Osječko-baranjske županije i odgovorne sobe iz Hitne medicinske pomoći, KBC-a Osijek i Nastavnog zavoda za javno zdravstvo.

– Dvorana se pokazala dobrom jer smo u mogućnosti u njoj osigurati i poštivanje epidemiološkog okvira koji je na snazi u Hrvatskoj kao i uvjete smještaja, prehrane, pružanja medicinske i psihosocijalne pomoći za prvih nekoliko dana – rekao je Zvonko Grgec, pročelnik Područnog ureda Civilne zaštite Osijek, i dodao kako je dvorana zamišljena kao prihvatni odnosno prijemni centar u kojem se izbjeglice ne bi dugo zadržavale, a u tijeku su pripreme i drugih smještaja poput hotelskog, hostelskog i pansionskog kako bi im osigurali adekvatan smještaj za duže vrijeme ovisno o situaciji u Ukrajini.

Zbog velikog interesa obitelji s područja Osječko-baranjske županije koji su voljni prihvatiti izbjeglice, Crveni križ kreće s kreiranjem baze privatnog smještaja. No, Stožer civilne zaštite prvenstveno radi na osiguravanju organiziranog smještaja kojeg za sada ima dovoljno, pojasnila je Martina Hećimović iz Gradskog društva Crveni križ Osijek.

Tijekom prije podneva u dvoranu je stigla jedna ukrajinska obitelj kako bi prijavila svoj boravak na istoku Hrvatske. Nakon prijave i epidemiološke obrade uputili su se u unaprijed dogovoreni smještaj.

– Grad Osijek je stavio dvoranu na raspolaganje Stožeru Civilne zaštite Osječko-baranjske županije, kao i Gradski prijevoz putnika koji će prema potrebi vršiti prijevoz ukrajinskih izbjeglica od granice do prihvatnog centra, a stavljamo se na raspolaganje i za sve druge aktivnosti koje možemo pokriti kroz svoje službe – rekao je načelnik Stožera Civilne zaštite Grada Osijeka Dragan Vulin.

Za sve one koji žele pomoći ukrajinskim izbjeglicama, još uvijek je na snazi preporuka da se ne prikuplja humanitarna pomoć, no svi koji žele pomoći mogu to učiniti pozivom na donacijski telefon: 060 9010

Foto: Grad Osijek i OBŽ