16. travnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Hrvatska pošta od danas više ne traži Covid potvrde! Popuštene mjere i za okupljanje!

2 min read
Iz HP-a mole korisnike da se i dalje pridržavaju mjera koje uključuju nošenje zaštitne maske i držanja propisanog razmaka unutar poštanskih ureda.

Covid potvrde od danas više nisu potrebne korisnicima usluga u uredima Hrvatske pošte (HP), a nošenje maski i držanje propisanog razmaka i dalje je obvezno, priopćeno je u ponedjeljak navečer iz HP-a.

Od utorka, 1. ožujka korisnici više ne moraju predočiti Covid potvrdu kako bi obavili željenu uslugu u poštanskom uredu. Ukidanje epidemiološke mjere koja je podrazumijevala predočenje Covid potvrde odnosi se na svih 1.016 poštanskih ureda u cijeloj Hrvatskoj, dodaje se u priopćenju.

Iz HP-a mole korisnike da se i dalje pridržavaju mjera koje uključuju nošenje zaštitne maske i držanja propisanog razmaka unutar poštanskih ureda.

Na poštanskim uredima nalazi se i uputa o broju korisnika koji istovremenu mogu biti u prostoriji, kažu iz Ured za korporativne komunikacije Hrvatske pošte.

(Hina)

Potpredsjednik Vlade Davor Božinović objavio je u ponedjeljak da je Nacionalni stožer donio šest novih odluka, kojima su ublažene mjere za okupljanja u zatvorenom i otvorenom prostoru, te su ukinuti obvezno testiranje i covid potvrde za ulazak u prostore javno-pravnih tijela. Mjere koje se odnose na javni prijevoz, rad trgovina, korištenje maski i prelazak granica produžene su do 31. ožujka, rekao je Božinović novinarima nakon sjednice Vlade.

Odluka o okupljanjima ublažena je tako da je od 1. ožujka na otvorenim prostorima moguće okupljanje 100 osoba umjesto dosadašnjih 50, a u zatvorenim prostorima 50 umjesto 25 osoba. Ublaženi su uvjeti i za održavanje dopuštenih okupljanja u zatvorenim i otvorenim mjestima uz predočenje covid potvrda. Dosad su se takva okupljanja mogla održavati samo uz suglasnost lokalnih stožera, a od sutra ta suglasnost više nije potrebna, kaže Božinović. Što se tiče sportskih natjecanja, ukida se ograničenje maksimalnog broja gledatelja na otvorenom, a u zatvorenom je moguća 50-postotna popunjenost tribina umjesto dosadašnjih 20 posto.

Od sutra prestaje važiti mjera obveznog testiranja na covid-19 i predočenje dokaza o testiranju, cijepljenju ili preboljenju kao uvjeta za ulazak u prostore javno-pravnih tijela jer je zaključeno da, s obzirom na  stupanj imunosti i relativno kratko zadržavanje stranaka, više ne postoji u toj mjeri opasnost koja bi dovela u pitanje funkcioniranje državnih i javnih službi, rekao je Božinović. Dodao je Božinović kako covid potvrde i dalje vrijede u ustanovama socijalne skrbi i zdravstvenim ustanovama, dok ih više ne treba predočiti, primjerice, prilikom ulaza u poštu. 

(Hina)