18. svibnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Osječani bi kupili jod! Upita je dosta!? A i u državi svakih pola sata netko u ljekarni traži jod!

2 min read
On se koristi za mlađe od 40 godina, po posebnim protokolima, ovisno o tome koliko je osoba stara i koliko ima kilograma - rekla je Soldo za Novu TV.

Podizanje razina ruske vojske, spomen nukleranog oružja, ratna razaranja u Ukrajini…, nikoga ne ostavljaju ravnodušnim, a građani se, doima se, hvataju onoga što im je u mogućnosti… Opravdano ili ne?

Kako neslužbeno doznajemo, ni Osijek nije ‘otok’. Ono što je primjećeno u svijetu, svakako i na nacionalnoj razini, primjećeno je i u Osijeku. Neslužbeno doznajemo kako je u osječkim ljekarnama već bilo upita za tablete joda, kako postoji namjera pojedinaca da isti kupe i stvaraju zalihe ‘zlu ne trebalo’. Neslužbeni izvor nam otkriva kako je upita posljednjih dana bilo, štoviše – dosta. Pod tim se terminom, zacijelo, podrazumijeva, prilično često traženje. A intenziviralo se jučer.

Svakih pola sata netko otvori vrata ljekarne i traži jod, otkriva sinoć Dnevnik Nove TV, a razgovarajući sa šeficom Hrvatske ljekarničke komore Anom Soldo, koja je u nastavku razgovora objasnila i kako se jod može kupiti samo na recept, kako nema drugu indikaciju, već se koristi samo u slučaju nuklearnih katastrofa. Nadalje, Soldo je dodala i kako se to uvijek odnosi na uske radijuse od mjesta nesreća, u dva protokola od po 15 i 20 kilometara.

– Razumijem da se ljudi boje. Teško je predvidjeti što se sada može dogoditi. Ali svaka zemlja ima spremne protokole za ponašanje. Sigurno će i naša zemlja osigurati dovoljnu količinu lijeka ako bude potrebno. To nije lijek koji se koristi za sve pacijente, niti za cijelo stanovništvo. On se koristi za mlađe od 40 godina, po posebnim protokolima, ovisno o tome koliko je osoba stara i koliko ima kilograma – rekla je Soldo za Novu TV.

U međuvremenu brojni mediji izvještavaju kako je ideja o kupnji joda prisutna među građanima u puno zemalja. Dakle, nismo ništa drugačiji…

Foto: OsijekExpress.com (arhiva, ilustracija) & Pixabay (ilustracija)