16. travnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Podignuta optužnica protiv 72-godišnjaka za ratni zločin! Zločin od 19.11.1991. na Veleprometu!

1 min read
Okrivljenog 72-godišnjaka tereti se da je u večernjim satima 19. studenoga 1991., u Vukovaru, na Veleprometu; nakon što su udružene snage JNA i paravojnih formacija lokalnih pobunjenika i dobrovoljaca iz Srbije slomile otpor branitelja Vukovara i okupirale ga; postupio protivno pravilima međunarodnog običajnog ratnog i humanitarnog prava o zaštiti civilnog stanovništva.
policija

Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku je, nakon provedene istrage, podiglo pred Županijskim sudom u Osijeku optužnicu protiv hrvatskog državljanina (1950.) zbog počinjenog kaznenog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva iz članka 120. stavka 1. OKZ-a RH – javlja DORH i pojašnjava…

Okrivljenog 72-godišnjaka tereti se da je u večernjim satima 19. studenoga 1991., u Vukovaru, na Veleprometu; nakon što su udružene snage JNA i paravojnih formacija lokalnih pobunjenika i dobrovoljaca iz Srbije slomile otpor branitelja Vukovara i okupirale ga; postupio protivno pravilima međunarodnog običajnog ratnog i humanitarnog prava o zaštiti civilnog stanovništva. Tereti ga se da je kao pripadnik srpskih paravojnih formacija, zajedno s više drugih nepoznatih pripadnika srpskih paravojnih formacija; nakon što je jedan od njih kundakom puške snažno udario oštećenika (1967.) u predjelu glave pa je oštećenik pao na tlo; nastavili ga udarati rukama i nogama obuvenim u vojničke čizme po cijelom tijelu, a pojedini od njih su ga tukli metalnim šipkama, kundacima pušaka, dok mu je jedan od njih odrezao pramen kose i pritom mu zarezao lijevo uho. Oštećenik je tijekom opisanog zlostavljanja trpio velike bolove te mu je slomljeno više rebara i zadobio je višestruke ozljede glave. 

Sucu istrage Županijskog suda u Osijeku predloženo je produljenje istražnog zatvora protiv okrivljenika zbog opasnosti od bijega – zaključuju iz DORH-a.

Foto: Pixabay (ilustracija)