24. lipnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Olimpijin pansion u Osijeku primio 15 majki s djecom iz Ukrajine! Stigli iz ratnih razaranja!

2 min read
Podsjećamo, Osijek je u dvorani Jug organizirao prihvatni centar, ali u kojem se obavlja testiranje, upis i eventualni smještaj u trajanju od dva do tri dana, do osiguranja trajnijeg smještaja. Olimpija je trajniji smještaj.

U Olimpijinom pansionu na Zelenom Polju smješteno je od danas 15 osoba iz Ukrajine, majki s djecom, a koji su danas došli autobusom iz zone ratnih sukoba. U najavi je dolazak još nekoliko obitelji, ali još nemamo točne informacije kada stižu i koliko osoba. Osijek i Osječko-baranjska županija počeli su primati izbjeglice i svesrdno nuditi pomoć najugorežnijima u ruskoj ofenzivi na Ukrajinu.

Podsjećamo, OBŽ je u dvorani Jug organizirala prihvatni centar, ali u kojem se obavlja testiranje, upis i eventualni smještaj u trajanju od dva do tri dana, do osiguranja trajnijeg smještaja. Olimpija je trajniji smještaj.

Načelnik Stožera Civilne zaštite OBŽ i dožupan Mato Lukić obišao je izbjeglice danas na Olimpiji, s njim i Martina Hećimović, ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Osijek.

– Ovdje je sada 15 osoba. Dio osoba iz autobusa je ostao u Budimpešti, a dio se odlučio na dolazak u Osijek. Ovdje će imati sve što im je potrebno uključujući i zdravstvenu zaštitu. Uskoro dolazi još osoba, a nakon upisa u prihvatnom centru na Jugu 2 ići će u pansione u Osijeku. Nemamo točan broj osoba koje dolaze, ali reagirati ćemo u svakom trenutku, u bilo koje doba dana i noći – kazao je Mato Lukić.

Osobe koje su došle u Osijek dolaze iz Lavova i okolnih mjesta.

– Dio ovih osoba ima neke dogovore i za odlazak u Zagreb, ali još ćemo vidjeti. Tu su, zbrinuti su. Imamo obitelj koja je najavljena za večeras. I njih ćemo smjetiti, uz osobe koje je spomenuo dožupan – nizala je Martina Hećimović, ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Osijek.

Inače, u Osijeku i OBŽ se puno građana stavilo na dispoziciju, kako sa smještajem tako i drugim aktivnostima, uslijed čega se nastoji uključiti brojne od njih, kao i uključivanje izbjeglica u svakodnevne aktivnosti, život u gradu. Slijedi integracija u sportske klubove, škole.

Foto: OBŽ (screenshot)