25. lipnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Najmlađi izbjegli Ukrajinci kreću u školu u OBŽ već ovog tjedna!? ‘Butre’ u izradi!?

2 min read
- Što se tiče procesa integracije, već od idućeg tjedna nekoliko djece koji su smješteni u Tenji krenut će u školu u tom naselju, a od ponedjeljka ćemo početi i s pružanjem psihosocijalne podrške – rekao je Mato Lukić.

Jučer je službena informacija bila o 65 smjetštenih osoba u Osječko-baranjskoj županiji, a izbjeglih s područja ratnih razaranja u Ukrajini. Njih 18 smješteno je u organiziranom smještaju, u dva pansiona, dok su ostali u privatnom smještaju u Osijeku i drugim mjestima kod rodbine, prijatelja, poslovnih partnera ili sličnom smještaju, napomenuo je jučer načelnik Stožera civilne zaštite OBŽ i dožupan Mato Lukić. Vipe od 80% su žene i djeca, a djecu će Osječko-baranjska županija zbrinuti od ovog tjedna i po pitanju obrazovanja.

– Što se tiče procesa integracije, već od idućeg tjedna nekoliko djece koji su smješteni u Tenji krenut će u školu u tom naselju, a od ponedjeljka ćemo početi i s pružanjem psihosocijalne podrške – rekao je Mato Lukić.

– Grad Osijek je osigurao besplatan prijevoz ukrajinskih izbjeglica od granice do grada Osijeka, a također im je osiguran besplatan i neograničen javni prijevoz u našem gradu. Pripremili smo i integraciju djece izbjeglica u dječje vrtiće i škole – kazao je i gradonačelnik Osijeka Ivan Radić.

Naime, jučer su u Osijeku i Osječko-baranjskoj županiji bili ministar unutarnjih poslova i načelnik Stožera civilne zaštite Davor Božinović, a s njim su Prihvatni centar obišli župan osječko-baranjski Ivan Anušić, gradonačelnik Osijeka Ivan Radić, načelnik Stožera CZ OBŽ i zamjenik župana Mato Lukić, načelnik Stožera CZ Grada Osijeka i zamjenik gradonačelnika Dragan Vulin…

Foto: Pixabay (ilustracija) & OBŽ (screenshot)