28. ožujka 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Ukrajinska djeca već idu u školu u Osijeku i OBŽ: Ove kartice volontera mogu pomoći!

2 min read
Za Osijek i Osječko-baranjsku županiju i 'klince' u osnovnim školama u Tenji, Antunovcu i Osijeku, u škol Frana Krste Frankopana, to može itekako biti vitalno i prije svega zanimljivo, budući da su onamo djeca iz Ukrajine, smještena u Osijeku i OBŽ, već krenula na nastavu, u sklopu brzog postupka integracije.

– Potaknuti idejom iz Poljske grupe za pomoć Ukrajini, napravili smo set kartica za lakšu komunikaciju s djecom iz Ukrajine. Možda će nekome biti korisne. Slobodno ih printajte, kopirajte, šerajte, kako god vam odgovara. P.S. Kartice su provjerene od strane Ukrajinke, tako da su tekstovi O.K. Ako nekome trebaju u višoj rezoluciji, javite mi se u Inbox i poslat ću vam ih na mail – napisala je u grupi SOS Ukrajina Saša Blagonić, jedna od volonterki Udruge Istra pomaže, a koja se značajno aktivirala nakon potresa na Banovini.

Naime, Udruga je u suradnji s volonterkom iz Ukrajine, a koja prijatelj i/li član šire familije volontera, načinila set kartica koje mogu itekako pomoći u komunikaciji s djecom izbjeglom pred ratnim razaranjima u Ukrajini. Kartice sadržavaju slikovni prikaz, tekst na hrvatskom jeziku i prijevod na ukrajinski jezik. U pitanju su svakodnevne situacije, od izražavanja osjećaja, potreba, zapažanja… Puno ćete lakše shvatiti što Vam dijete iz Ukrajine želi poručiti. Odnosno, ukrajinska djeca bi pomoću kartica mogla na hrvatskom jeziku izraziti osjećaj ili potrebu.

Za Osijek i Osječko-baranjsku županiju i ‘klince’ u osnovnim školama u Tenji, Antunovcu i Osijeku, u školi Frana Krste Frankopana, to može itekako biti vitalno i prije svega zanimljivo, budući da su onamo djeca iz Ukrajine, smještena u Osijeku i OBŽ, već krenula na nastavu, u sklopu brzog postupka integracije.

Poželite li do kartica doći u većoj rezoluciji, slobodno ih potražite na Facebook linkovima, odskora i na mrežnoj stranici Udruge Istra pomaže. Ne sumnjamo da će ih htjeti netko iz razreda isprintati i postaviti na pano.

Do tada, ako čujete da neko govori – Meni potribna dopomoga – govori vam kako mu je potrebna pomoć.

Dogradonačelnik Osijeka Dragan Vulin, govoreći o integraciji djece u obrazovni sustav Osijeka i Osječko-baranjske županije, uključivanje djece u vrtiće, u jednom je trenutku rekao kako uopće ne sumnja u brz uspjeh, a budući da je jezična barijera malena.

Foto: Facebook, SOS Ukrajina, Istra pomaže (screenshot) i OBŽ (screenshot)