14. srpnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Cijene goriva u svijetu! Najskuplje i najjeftinije! I isplati li se do Mađarske?

2 min read
Srbija je po istoj mrežnoj stranici na 1,57 dolara, Slovenija na 1,68, odnosno više od nas, a bolje stoje svakako Mađari 'zamrznutih' cijena, na 1,32 dolara ili 9,14 kuna za litru.

Cijena goriva najviša na svijetu u ovom trenutku je u Hong Kongu. Litra stoji 2,83 dolara. Srednji tečaj dolara, a po HNB-ovoj tečajnoj listi, na isti dan kada su objavljene i cijene benzina u svijetu, u utorak 7.3., bio je 6,93. To znači da su u Hong Kongu benzin točili po cijeni od 19,61 kunu. Slijedi za njima čitav niz europskih zemalja, od ‘drugoplasirane’ Norveške s 2,69 dolara, Danske s 2,40, preko Lihtenštajna, Švedske, Nizozemske, Finske…, do nama omiljene Njemačke na 10. mjestu na svijetu s 2,18 dolara za litru benzina – ili 15,10 kuna.

Podatci su to koje tjedno donosi mrežna stranica Globalpetrolprices.com, a koja je Hrvatsku u utorak smjestila na 41. mjesto te liste, s cijenom od 1,65 dolara, odnosno 11,43 kune. Mi znamo da je kod nas cijena i viša, odnosno 12,19 kuna po listi cca., ali mrežna stranica ionako uzima ‘disclamer’ tjedne dostave podataka, što bi cijenu za Hrvatsku moglo uvećati kroz koji dan.

– U Njemačkoj se u ponedjeljak cijena stalno mijenjala, kako ju tržište ‘okrene’. U satu praktički. Najskuplje je uvijek, razumljivo, na autocesti. Kako stvari stoje, bez obzira na standard, ‘cipelcugom’ ćemo na posao – porukama nam se javila čitateljica OsijekExpressa iz Njemačke, inače Osječanka Marija Krstanović, dodajući i nekoliko fotografija za ilustraciju cijena goriva, a na kojima su vidljive i cijene 8. ožujka, više nego dan prije…

Srbija je po istoj mrežnoj stranici na 1,57 dolara, Slovenija na 1,68, odnosno više od nas, a bolje stoje svakako Mađari ‘zamrznutih’ cijena, na 1,32 dolara ili 9,14 kuna za litru.

Osječanima bi, teoretski, makar takvo što ne zagovaramo, prosječan spremnik goriva od 50 litara u Mađarskoj bio povoljniji za 152,5 kune, odnosno 609,5 nasuprot 457 kuna. Ako bi, primjerice, iz Osijeka potegnuli do prve benzinske postaje u Beremendu, 50-tak kilometara u jednom i 50-tak kilometara u drugom smjeru, ta ušteda bi prilično pala, za oko 100 kilometara i recimo 5-6 litara goriva, što odlazak po benzin u Mađarsku čini samo još jednim poslom i ‘gnjavažom’. Ili? Od 152 kune uštede, po našoj cijeni goriva, vožnja bi ‘pojela’ oko 73 kune. Ako se niste namjerili na hrenovke, kobasicu, parizer…, odlazak onamo i ne bi imao odveć smisla.

Uostalom, vidjet ćemo za tjedan dana…

A tko se vozi najjeftinije na svijetu? Gdje bi se ‘isplatilo’ ići? Venecuela, piše portal, litru benzina plaća 0,025 dolara po litri. To je oko 17 lipa. Libija i Iran samo su malo skuplji, 0,032 i 0,051 dolar po litri. Slijede Sirija, Alžir, Angola, Kuvajt…

Foto: Pixabay (ilustracija) & Marija Krstanović (ustupljeno za objavu)